Fysik

Q-værdi

26. april 2012 af A2983 (Slettet)

Hej alle (:

Jeg sidder og skal til fysikprøve imorgen i Q-værdier. Jeg er ikke helt sikker på hvordan man gør og sidder med en opgave der lyder:

Beregn Q-værdien for nedenstående fusionsproces. Er processen exoterm eller endoterm?

21D + 21D ----> 42He

Er der nogen der kan hjælpe mig med den?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2012 af peter lind

Du slå op i en tabel hvad massen m1 af deuteriumkernen er. Slå  op i en tabel hvadmassen m2 af heliumkernen

Du har så Q = (2m1-m2)*c2


Svar #2
26. april 2012 af A2983 (Slettet)

ah det giver god mening! tusind tak!!

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2012 af mathon

                   
                   m(21D) = 2,0110 u

                   m(42He) = 4,00260 u

 


Svar #4
26. april 2012 af A2983 (Slettet)

så det giver altå:
 

Q = (2 * 2,0110 u - 4,00260) * 3,0 *108= 5,82 * 106


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. april 2012 af mathon

                   m(21D) = 2,0110 u

                   m(42He) = 4,00260 u
 

                   Δm = 2·(2,0110 u) - 4,00260 u = 0,0194 u


                   1 u ≡ 931,494 MeV

                   Q = (0,0194 u) · (931,494 MeV/u) = 18,071 MeV


Svar #6
26. april 2012 af A2983 (Slettet)

ah ja okay, tusind tak for hjælpen! 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. april 2012 af mathon

eller

             Δm = 2·(2,0110 u) - 4,00260 u = 0,0194 u = 3,22145·10-29 kg

             Q = Δm·c2 = (3,22145·10-29 kg) · (2,99792·108 m/s)2 = 2,89592·10-12 J = 18,071 MeV


Skriv et svar til: Q-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.