Fysik

Fysikopgave

27. april 2012 af Quidditch (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen :)

Jeg er i gang med flere fysikopgaver, men der en, som jeg absolut ikke kan finde ud af, og håber nogen kan hjælpe mig med.

Opgaven lyder således:

Et lod har tværsnitsarealet 6,0 cm2, og er 8 sm højt. Loddets masse er 300 g, og loddet består nederst af aluminium og øverst af bly. Bestem højden af blydelen.

Mvh I-Ved-Hvem ;)


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. april 2012 af mathon

                    

                       rumfangsforholdet er det omvendte af afstandsforholdet til middelmassefylden
                       6,25 g/cm3

 

      ρPb = 11,34 g/cm3

      ρAl = 2,70 g/cm3

  

                       da grundfladen er fælles haves:

                      højdeforholdet er det omvendte af afstandsforholdet til middelmassefylden
                       6,25 g/cm3

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. april 2012 af peter lind

Rumfanget af loddet er areal*højde. Du kommer til at slå massefylden for aluminium ρAl og massefylden for bly ρPb op. Kaldes højden af blydelen for h er højden af aluminiumsdelen 8 cm-h. Massen af loddet er så

m = A*h*ρPb + A*(8cm-h)*ρAl


Svar #3
27. april 2012 af Quidditch (Slettet)

Mathon: Mange tak for din besvarelse, men jeg forstår ikke helt det med, at højdeforholdet er det omvendte af afstandsforholdet til middelmassefylden.

Peter Lind: Skal man herefter blot isolere h, hvorved man får højden af Pb?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. april 2012 af peter lind

Ja


Svar #5
27. april 2012 af Quidditch (Slettet)

Forbliver arealet af både blydelen og aluminiumsdelen da også 6 cm2?


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. april 2012 af mathon

 

                                                          

                                                                                                                afstande

                                                     ρPb = 11,34 g/cm3
                                                                                                                   5,09
                                                     ρmiddel = 6,25 g/cm3
                                                                                                                   3,55
                                                     ρAl = 2,70 g/cm3

 

                               hPb / hAl = 3,55 / 5,09

                               hPb / (hAl+hPb)  = 3,55 / (5,09+3,55)

                               hPb / (8 cm) = 3,55 / 8,64 = 0,41088


                               hPb = 0,41088·(8 cm) ≈ 3,287 cm
                                       


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. april 2012 af peter lind

#5 ja


Svar #8
27. april 2012 af Quidditch (Slettet)

#6 er der en specifik formel for dette?

#7 Men efter jeg har isoleret h, bliver værdien for højden af bly til 0,655, kan dette passe?


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. april 2012 af peter lind

Det stemmer i hvert fald ikke med Mathons resultat. Jeg kan ikke på de sparsomme oplysninger se hvad der er galt


Svar #10
27. april 2012 af Quidditch (Slettet)

Jeg multiplicerede det med 8 cm, da jeg mere eller mindre så resultatet som en procentdel, men det gav 5,24 cm. Men jeg tror, der må være sket en fejl under min redukton af udtrykket. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Isolerer man blydelens højde h i Peter Linds formel i #2, finder man

h = (m/A - 8cm·ρAl) / (ρPb - ρAl) ≈ 3,287cm ,

hvilket er helt i overensstemmelse med mathons resultat i #6.


Brugbart svar (1)

Svar #12
27. april 2012 af mathon

detaljer

                          to forskellige stoffer
                                                                         volumen          massefylde         middelmassefylde

                                                                            V1                       ρ1                           ρm

                                                                            V2                       ρ2                           ρm             ρ12

 

                                                         V1·ρ1 + V2·ρ2 = masse = (V1+V2)·ρm

                                                         V1·(ρm + a1) + V2·(ρm-a2) = (V1+V2)·ρm               a1 og a2 er afstande
                                                                                                                                til middelmassefylden

                                                         V1·ρm + V1·a1 + V2·ρm - V2·a2 = V1·ρm + V2·ρm


                                                         V1·a1 - V2·a2 = 0

                                                         V1·a1 = V2·a2

                                                         V1 / V2 = a2 / a1

 

.........
             middelmassefylden
                                                    ρm = m / (V1+V2)


Svar #13
29. april 2012 af Quidditch (Slettet)

Nu forstår jeg dete hele bedre, mange tak for hjælp fra jer alle :)


Skriv et svar til: Fysikopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.