Fysik

Varmefylde og varmekapacitet

27. april 2012 af Solvejens (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er det korrekt forstået, at varmefylde og varmekapacitet ikke er det samme?

Kan nogen give mig en formel på de to?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2012 af mathon

                      Ja


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Nogle vil sige, at de to ord er synonymer med varmekapacitet som det foretrukne ord, andre at varmefylde er det samme som specifik varmekapacitet. Varmekapaciteten

      C = ΔQ / ΔT

er forholdet mellem den tilførte varmeenergimængde og den deraf følgende temperaturændring.

Specifik varmekapacitet er varmekapaciteten divideret med legemets masse.


Svar #3
27. april 2012 af Solvejens (Slettet)

Hvad er energimængde for noget?

Og hvad står "d" for?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. april 2012 af mathon

 

                        varmefylde = c = specifik varmekapacitet        [c] = kJ / (kg·K)

                        varmekapacitet = C = m·c                                 [C] = kJ / K

            


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Artiklen http://da.wikipedia.org/wiki/Varmefylde bekræfter mathons forklaring i #4.

Artiklen http://www.denstoredanske.dk/It%2c_teknik_og_naturvidenskab/Fysik/Faste_stoffers_termiske_egenskaber/varmekapacitet er lidt mere uklar med hensyn til, om der er forskel på varmekapacitet og varmefylde.


Svar #6
27. april 2012 af Solvejens (Slettet)

Jeg forstår det ikke... Måske I kan hjælpe:

 

Jeg har en kold vand temperatur på 22,0 grader. Vandet vejer 266,82 gram.

Mit jern-lod vejer 210,24 gram. Jern-loddet opvarmes til kogepunktet (100 grader) i en elkedel.

Efter nedsænkningen af loddet fra elkedlen og over i det 22,0 grader kolde vand måler vandtemperaturen nu 24,2 grader.

Jeg kan overhovedet ikke se, hvad jeg skal gøre med disse tal!


Brugbart svar (1)

Svar #7
27. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Beregn den samlede energimængde, der blev tilført vandet

ΔQvand = mvand · cvand · (Tfælles - Tvand,start)

Denne energimængde sættes lig med den varmeenergi, som loddet afgav til vandet:

ΔQlod = mlod · clod · (Tlod,start - Tfælles)

Her kendes alt, undtagen clod .


Svar #8
28. april 2012 af Solvejens (Slettet)

Jeg er stadig ikke helt klar over, hvad Cvand er?


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. april 2012 af mathon

                                                     cvand = 4,186 kJ/(kg·K)


Svar #10
29. april 2012 af Solvejens (Slettet)

Så vandets varmefylde vil i dette tilfælde være:     E = 4186 J / (kg • grader) • 0,26682 kg • 2,2 grader = 2457,2 kJ ????


Svar #11
29. april 2012 af Solvejens (Slettet)

... Nåh, nej. Det, jeg har fundet her, er den energi, der skal til, for at få vandtemperaturen til at stige, right?


Svar #12
29. april 2012 af Solvejens (Slettet)

Nu skulle jeg gerne have fået det rigtige tal:

2457,2 kJ = 0,21024 kg • clod • (22,0 grader - 24,2 grader) =

2457,2 / clod = (0,21024 kg • clod • (22,0 grader - 24,2 grader) / clod = 0,462528 kJ / (kg • grader)

Og så må clod altså være lig med:     2457,2 kJ / 0,462528 = 5312,5

 

Håber, I lige vil sige, om jeg har fat i den lange ende!


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. april 2012 af mathon

    

                        ...du har fat i den korte ende    :(


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. april 2012 af mathon

 

            mlod · clod · (Tlod,start - Tfælles)   =  mvand · cvand · (Tfælles - Tvand,start)

            (0,21024 kg) · clod · ((100 C) - (24,2 C))   = (0,26682 kg) · (4,186 kJ/(kg·C)) · ((24,2 C) - ((22,0 C)))

            (15,9362 kg·C) · clod   =  2,4572 kJ
 

            clod = (2,4572 kJ) / (15,9362 kg·C) = 0,15419 kJ/(kg·C)

                 


Svar #15
30. april 2012 af Solvejens (Slettet)

Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg skal have disse ekstra udregninger med - vil du prøve at forklare?


Skriv et svar til: Varmefylde og varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.