Matematik

Beviset

28. april 2012 af YesMe (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen teori eller bevis til at parametisere en alm. funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2012 af SuneChr

En afbildning f af en mængde D af reelle tal ind i planen ∏ er en parameterfremstilling for den plane punktmængde f(D) .

Parameterfremstillingen

x = 4 - 3t

y = 1 + 2t

for en ret linje λ er en afbildning af R ind i ∏ :     t  →  (4 - 3t ; 1 + 2t) .

λ er denne afbildnings billedmængde.


Svar #2
28. april 2012 af YesMe (Slettet)

Hvis funktionen var fx f(x) = 3x2 - 4x

så kan det omskrives til, at parameterfremstillingen er (x,y) = (t ; 3t2 - 4t)

Og det forstår jeg bare ikke hvordan, især med x(t). Men jeg kan godt forstå, at hvis man gøre det på den modsatte vej, fra fra parameterfremstillingen til funktionen, dvs

x = t  og 

y = 3t2 - 4t   (da x = t, så ) 

   = 3x2- 4x


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er grafen for funktionen f(x), der har parameterfremstillingen (x(t) , y(t)) = (t , f(t)) med t tilhørende et passende interval.


Svar #4
28. april 2012 af YesMe (Slettet)

#3

Hvordan er det bevist, at (x(t) , y(t)) = (t , f(t))? Altså, hvordan er det kommet frem?

Fra funktionen til parameterfremstilling, f(x) → (x(t) , y(t)).

Ved bare ikke, hvordan jeg skal formulere mig -.-


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er ikke noget at bevise. Det er definitionen for grafen af en funktion f(x) .Grafen for funktionen f(x) er den kurve i planen, der har parameterfremstillingen

(x(t) , y(t)) = (t , f(t)) , t ∈ "passende interval"


Svar #6
29. april 2012 af YesMe (Slettet)

Okay, men jeg tænkte mere på, hvordan parameterfremstillingen bestemmes udfra en funktion,

se fx, at (x, y) = (4t - 8 , 12 - t) ⇒ y = 10 - x/4

så da f(x) = y = 10 - x/4, vil jeg prøve at parametisere den

(x, y) = (t , 10 - t/4).

Så må den første og den anden (sidste) parameterfremstillinger være den samme, ikke sandt?. Hvordan kan man prøve at parametisere, så vil parameterfremstilling være ligesom den første, men ikke den anden?


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Den samme graf kan jo have uendeligt mange forskellige parameterfremstillinger. Den simpleste parameterfremstilling for grafen for en funktion f(x) er jo netop

      (x , y) = (t , f(t)) , t ∈ I , hvor I er et passende interval

men hvis g(t) en en monotont strengt voksende eller monotont strengt aftagende funktion, vil

      (x , y) = (g -1(s) , f(g -1(s)) , s ∈ g(I)

også være en parameterfremstilling for grafen for funktionen f(x) .


Skriv et svar til: Beviset

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.