Fysik

Eksamensprojekt

29. april 2012 af mossing (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa alleammen.
Jeg er nået til det punkt i 2.g, hvor vi skal lave vores eksamensprojekt i fysik. Jeg har valgt et forholdsvis simpelt forsøg. Det går ud på, at jeg vil bevise, at Fafg = Fmod. Jeg har et forsøg i tankerne, hvor jeg skal bruge et kuglependul (er ikke sikker på, at det er det rigtige navn), men gætter på I ved, hvad jeg mener. Heraf tænker jeg lidt, at man kan gå ind efterfølgende og sætte et stykke materiale imellem kugler i pendulet - materialet kunne eksempelvis være af metal eller plastik - og så undersøge, hvordan det påvirker teorien om, at Fafg = Fmod. Jeg skal selvfølgelig have fyldt noget teori på det her forsøg. Jeg har læst lidt i vores fysikbog og kommet frem, at jeg kan inddrage noget teori omkring Newtons 3. lov, der lyder: ”Påvirker et legeme et andet med kraften F, så vil dette påvirke førstenævnte legeme med den modsat rettede kraft  -F". Jeg kan så vælge, at sige at forsøget er teoritisk og derfor udføres i et inertialsystem, da jeg så også kan inddrage teorien omkring Newtons 2. lov, der lyder på: ”Et legeme med massen m, der påvirkes af en resulterende kraft Fres, vil have en acceleration a, som opfylder Fres = ma. Men ved ikke, hvad der giver flest points til eksamen. Jeg har godt nok ikke haft tid til at udføre forsøget op grund af jeg var lidt for langsom om, at komme i gang, men om ikke andet skulle det være muligt at finde nogle data omkring forsøget, så jeg kan både skrive om det i teoritisk forstand også som om, at jeg rent faktisk har udført forsøget. Men hvad siger folk til det? Hvad er giver flest points?

Alt efter om jeg vælger, at skrive det som et teoritisk forsøg eller ej, hvad kan jeg ellers inddrage af teori? Tænker man vel også kan inddrage noget teori omkring index af forskellige materialer som teori til at forklare, hvordan teorien om, at Fafg = Fmod ændres ved at sætte et andet stykke materiale imellem.

Mange tak forhånd. :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Det er et elastisk stød når kuglerne rammer hinanden. Ekin er bevaret og også impulsen= m*v  er bevaret.

Sætter man et materiale mellem får man derimod et uelastisk stød, hvor noget af energien bruges til at

sammenpresse materialet.

Man kan så beregne den tabte energi, og se om den f.eks. afhænger af materiale og tykkelse.

http://da.wikipedia.org/wiki/St%C3%B8d_(fysik)

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=346351


Skriv et svar til: Eksamensprojekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.