Fysik

Elastisk stød

15. maj 2007 af takker_300 (Slettet)
Hej.. Har en opgave jeg godt kunne bruge lidt hjælp til..
En kugle med massen 0.40 kg og farten 6.0 m/s indhenter en anden kugle med massen 1.0 kg og støder centralt og elastisk sammen med denne. Den lille kugle ligge stille efter stødet.
Jeg skal så finde den store kugles fart inden og efter stødet. Jeg kan bare ikke lige se hvordan jeg finder hastigheden inden.
Nogen som kan give lidt hjælp?

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Du skal bruge impulsbevarelsessætningen:
m1v1 = m2v2 ved et elastisk stød.

V.h.
Erik Morsing.

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2007 af Eatda (Slettet)

Et elastisk stød har impulsbevarelse. Det betyder at den totale impuls før og efter stødet er den samme.

p = m * v
impuls = masse * hastighed

man plejer at kalde hastigheden før for u og hastighed efter for v.
De store kugle kan være 1 og den lille kan være 2.

p1 + p2 = p1 + p2

m1*u1+m2*u2 = m1*v1+m2*v2

Så kan du i hvert fald finde den store kugles hastighed efter stødet, men jeg kan ikke helt gennemskue, hvordan du med de der oplysninger skal kunne regne både u1 og v1 ud.

Jeg kender heller ikke til betingelserne ved centralt stød.

Håber det hjælper alligevel.

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Du har 3 af værdierne, så:
0,4kg*6,0m/s=1,0kg*v2, altså er v2 = 2,4m/s

V.h.
Erik Morsing.

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. maj 2007 af Darwin (Slettet)

#0,1,2

Elastisk stød ----> energien er bevaret.

I.e. etabler to ligninger med to ubekendte.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2007 af Darwin (Slettet)

#3

Nej. Jf. det subtile ord "indhenter".

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. maj 2007 af Darwin (Slettet)

At stødet er centralt betyder ikke overraskende, at vi begrænser os til 1 dimension.

Svar #7
15. maj 2007 af takker_300 (Slettet)

Hmm.. så man kan altså ikke bruge sætningerne med impulsbevarelse?
Skal de to ubekendte i ligningerne så være farten før og farten efter?

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. maj 2007 af QaZZaQ

jvf. skal der bruges to ligninger;
Bevarelse af impuls, og bevarelse af energi.
Hvis u henviser til hastigheder før stødet, og v til hastigheder efter stødet:

m1u1+m2u2=m1v1+m2v2

og

½m1u1^2+½mu2^2=½m1v1^2+½mv2^2

Du kender u1 og v1 (v1=0) samt masserne; så du har to ligninger med to ubekendte. De ubekendte er hastigheden af den tunge kugle hhv. før og efter stødet. (u2 og v2)

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. maj 2007 af QaZZaQ

og det var så jvf. #4

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Til Darwin.
En strid om ord. Man kan godt indhente noget, der ligger stille. Det fremgår ikke klart, om de store kugle ligger stille, eller om den har en vis kinetisk begyndelsesenergi. Har den det, så har du naturligvis ret.

Eksempel:
Min kone står stille og kigger på et udstillingsvindue på gågaden. Jeg er nogle meter bagved. Jeg løber op til hende, så kan jeg godt sige:
Jeg indhentede hende, inden hun gik ind i butikken.

Man indhenter også en lægeerklæring og en udtalelse, og de ligger vel begge stille!!

Når det er sagt, så vil jeg godt medgive, at opgaveformuleringen er lidt for ringe.

V.h.
Erik Morsing

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. maj 2007 af QaZZaQ

#10
"...Jeg skal så finde den store kugles fart inden og efter stødet...."

Heraf fremgår det vist tydeligt at den tunge kugle ikke ligger stille inden stødet.


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Forkert QaZZaQ!!

Farten 0 m/s er også defineret, nemlig som 0-vektoren, det fremgår derfor inegnlunde tydeligt, og her sætter jeg et punktum for mine bemærkninger, eller fører det for vidt.

V.h.
Erik Morsing.

Brugbart svar (0)

Svar #13
16. maj 2007 af QaZZaQ

"...Farten 0 m/s er også defineret, nemlig som 0-vektoren..." - Enig

Så skal sætningen gennem-analyseres fremgår det ikke tydeligt. Beklager hvis det har forvirret spørgeren og foranlediget denne til at tro at en kugle ikke _kan_ ligge stille.

Jeg synes dog stadig at det klart fremgår af opgaveformuleringen i sin helhed, og den citerede sætning at den tunge kugle ikke ligger stille inden stødet.

Jeg betvivler også at du oprigtigt kan være uenig. Men jeg sætter naturligvis pris på irettesættelsen.

V.H.
QaZ ZaQ

Skriv et svar til: Elastisk stød

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.