Fysik

Luftmodstand og kasteparablen

30. april 2012 af RikkeMose (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

En, der kan hjælpe mig med at få tilkoblet påvirkning fra luftmodstand til kasteparablen? Jeg er klar over, hvad begge fænomener går nu på, men jeg er ikke i stand til at sætte teorien sammen, udregningsmæssigt.

Med venlig hilsen

Rikke


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2012 af peter lind

Luftmodstanden er normalt proportional med kvadratet på hastigheden og modsat rettet hastigheden. Det giver en meget vanskelig differentialligning at løse med mindre det er en lodret bevægelse. Hvis hastigheden ikke varierer for . meget bruger man derfor en tilnærmelse hvor gnidningskraften er Fg = -k*v. Tilføjer du det til bevægelsesligningerne for bevægelsen uden gnidning for du nogle bevægelsesligninger, der er til at løse


Svar #2
30. april 2012 af RikkeMose (Slettet)

Det er en vandret bevægelse, men den meget vanskelige differentialligning kan vel beregnes vha. et it-udstyr, såsom MathCad eller GeoGebra, hvilket derved ikke vil være noget problem.

Men hvordan opstilles et udtryk (med bogstaver), hvor luftmodstanden er proportional med kvadratet på hastigheden?

(1:12, http://www.youtube.com/watch?v=VcEPbWJJwEQ&feature=relmfu)

 

Årsagen til, at jeg springer på den vanskelige metode, som kan gøres utrolig let, er, fordi jeg ikke forstår, hvad du mener med den sidste. Om hastigheden varierer (for) meget er jeg ikke klar over, og er bevægelsesligninger for bevægelsen uden gnidning: x = vx(t0)·t og y = -0,5·g·t2+vy(t0)·t+h0?

 

 

Forresten: tusind tak for svaret!


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2012 af peter lind

Når jeg prøver at komme ind på den adresse som du angiver bliver jeg bare sendt et andet sted hen.

Du har misforstået hvad jeg mener med bevægelsesligninger. Jeg tænker på differentialligningerne

m*dv/dt = (0, -g) -k* |v|*v

skrevet ud for x koordinaterne bliver det

md2x/dt2 = m*dvx/dt = -k*kvrod(vx2+vy2)*vx

Du kan selv skrive det tilsvarende ud for y koordinaterne

Det er blandningen med vx og vy under et kvadratrodtegn, der giver problemerne


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Man får en MEGET ubehagelig løsning for y-værdiens konstant, hvis man bruger Fluft = k*v2 ...

x-værdien i vektoren kan man dog nemmere finde:

a(t) =   ( -k*vx(t)2  ;  - g - k*vy(t)2 )

v(t) =   ( v0x - k*∫ vx(t)2 dt  ;   v0y - g*t - k* ∫ vy(t)2 dt )

løser nu x-funktionen, dvs.

vx(t)  = v0x - k * ∫ vx(t)2 dt   =>      vx ' (t)  = -k * vx(t)2   ... løses som diff.lign. med punktet vx(0) = v0x   det giver:

vx(t)  =  1 / (k*t + 1/v0x)

og integreret til brug i v(t)-vektoren har vi ∫ vx(t)2 dt  =  - v0x / (k*(k* v0x* t+1))

-//                                s(t) - vektoren -//-  ∫ ∫ vx(t)2 dt dt  =  - ln(k* v0x* t +1) / k2

Vi har altså følgende v- og s-vektorer:

v(t)  =  ( v0x - k * ( - v0x / (k*(k* v0x* t+1)))    ;   v0y - g*t - k* ∫ vy(t)2 dt )

s(t)  =  ( v0x*t - 0.5* k* (- ln(k* v0x* t +1) / k2    ;    -0.5g*t2 + v0y*t - k * ∫ ∫ vy(t)2 dt dt   )

da hastigheden i y-retning vy (t) varierer meget, men er nogenlunde lille kan du evt. udelade sidste led med ∫ .


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Hvis du absolut vil finde leddet med vy(t)2 skal du løse differentialligningen:

vy ' (t)  =  - g - k * vy(t) * numerisk(vy(t))    ... 

Måske skal du ved løsning dele den i to dele (-k.... og +k....) for hhv. stigning, og faldet efter toppunktet.

Ligeledes skal jeg lige påpege, at vy(t)2 i mit indlæg før selvfølgelig skal hedde vy(t) *l vy(t) l (numerisk, da luftmodstanden jo enten svækker eller øger hastigheden op ad y-aksen, afhængig af vy(t) - fortegnet)

 

 

 

          


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Vedhæftet løste differentialligninger for y-værdier til indsættelse i vektorerne i #4.

.

 

Vedhæftet fil:kastevektor_inkl_luft.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2012 af peter lind

#4 Det er en forkert differentialligning du opskriver. Det korrekte er

a(t) =   ( -k*kvrod(vx2+vy2)*vx(t)  ;  - g - k*kvrod(vx2+vy2)*vy(t) )

Den differentialligning du opskriver er det nemt at løse. Man skal bruge separation af variable til det.

Se iøvrigt #3


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

Ja det er rigtigt.

De to koblede differentialligninger bliver så...

v'  =  - k * √(vx2+vy2) * vx    

vy '  =  - k * √(vx2+vy2) * vy - g

Jeg løser disse og så bliver løsningerne:

vx = (2vy*e^(k*vy*t +C1*vy ) / (e^(2*k*vy*t) - e^(2*C1*vy))

vy =  2*vx*e^(g*k*vx*t + C2*vx) / (e^(2*g*k*vx*t + 2*C2*vx) -1)

hvor C1 = 1/v0y*(ln(√(v0y2+vx2)-v0y)-ln(vx))

        C2 = 1/v0x*ln((√(v0x2+vy2)-v0x)/numerisk(vy))

Indsætter man løsningen for vy i løsningen for vx får jeg en en ligning som min CAS desværre ikke kan løse mht vx

Så løsningerne er stadig koblede, idet man ikke kender funktionerne for vx og vy alene.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2012 af peter lind

Du løser formodentlig ligningerne ud fra at i den første er vy konstant og i den anden at vx er konstant. Det er de bare ikke så dine formler holder ikke

 


Skriv et svar til: Luftmodstand og kasteparablen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.