Fysik

Opdrift m.m.

30. april 2012 af guimle (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godaften kære studieportal-brugere!

Jeg sidder og er i gang med en lille journal om opdrift, og er pludselig kommet i tvivl om noget:

Forsøget går i al enkelhed ud på at nedsænke et lod i en væske, og læse "vandstanden", så at sige. Atlså ser man hvor mange mL væske loddet fortrænger. Desuden bestemmes F_tyn,lod og F_tyn - F_op. Ud fra dette skal vi så beregne loddets masse. Det er så her jeg løber ind i problemer; jeg er usikker på hvordan dette skal gøres.

Umiddelbart tænker jeg at det er noget med at finde massen af det fortrængte væske, men indgår densiteten for væsken ikke i den formel?

Som det nok tydeligt fremgår er jeg meget forvirret. Hjælp ville være rart :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2012 af Jerslev (Slettet)

#0: Jo, du skal finde massen på den fortrængte væske.

Hvad er densiteten for vand?


Svar #2
30. april 2012 af guimle (Slettet)

1.00 g/cm^3

Så hvis loddet har fortrængt 6 mL må massen være:

m=1.00g/cm^3/6mL = 6g?

Kan det passe?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. april 2012 af Jerslev (Slettet)

#2: Ja, men mere at densiteten er 1g/mL. Det er nok mere fornuftige enheder.


Svar #4
30. april 2012 af guimle (Slettet)

Okay, men ellers ser det rigtigt nok ud?

Og hvad så når væsken er sprit. (densitet: 0.79g/cm^3) kna man så stadig bare lave det om til g/mL?


Svar #5
30. april 2012 af guimle (Slettet)

Men er formlen ikke: m=rho*V ?

Det ville da give mere mening, nu jeg tænker over det :p


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. april 2012 af Jerslev (Slettet)

#5: Ja.

#4: Ja, det kan du godt. 1 cm^3 er det samme som 1mL.


Svar #7
30. april 2012 af guimle (Slettet)

Nå okay, jeg vidste ikke at det bare var det samme.

Men mange tak for hjælpen. Nu er jeg heldigvis også færdig med den aflevering.

Fortsat god aften.


Skriv et svar til: Opdrift m.m.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.