Biologi
Genetik
24. august 2005 af
Kringle (Slettet)
Hey... Det ville være dejligt hvis der var nogen der gad slå et blik ned over det her.
Opgave 3
Grå mus krydses med hvide (albino) mus. Alle individer der kommer ud af denne krydsning er grå. Når disse grå individer krydses, fås 198 grå og 72 hvide mus.
a) Opstil en hypotese, der kan forklare resultaterne.
Den grå farve dominerer over den recessive farve hvid.
b)Opstil på basis af hypotesen et krydsningsskema og sammenlign det observerede resultat med det forventede.
Opgave 4
Sygdommen Myopia (nærsynethed) optræder i nedenstående stamtavle hos mennesker, hvor individer med Myopia er markeret med udfyldte symboler.
1. Hvorledes nedarves Myopia? Begrund svaret.
2. Angiv genotype for individerne I-2, I-3, I-4, II-3 og II-4. Husk at begrunde dine svar
Opgave 3
Grå mus krydses med hvide (albino) mus. Alle individer der kommer ud af denne krydsning er grå. Når disse grå individer krydses, fås 198 grå og 72 hvide mus.
a) Opstil en hypotese, der kan forklare resultaterne.
Den grå farve dominerer over den recessive farve hvid.
b)Opstil på basis af hypotesen et krydsningsskema og sammenlign det observerede resultat med det forventede.
Opgave 4
Sygdommen Myopia (nærsynethed) optræder i nedenstående stamtavle hos mennesker, hvor individer med Myopia er markeret med udfyldte symboler.
1. Hvorledes nedarves Myopia? Begrund svaret.
2. Angiv genotype for individerne I-2, I-3, I-4, II-3 og II-4. Husk at begrunde dine svar
Svar #1
24. august 2005 af 1. Charlotte (Slettet)
Jeg kan godt hjælpe, men jeg synes, at du skal komme med et seriøst bud først. Den skulle vist være rimelig lige til så vidt jeg kan se hurtigt.
Opgave 4 kan jeg ikke hjælpe med uden at have set opgaven med stamtavlen. Ved du, hvilket eksamenssæt det er? Så kan jeg finde opgaven på uvm.dk.
Hint til opg. 3: Du ved, at grå dominerer over hvid. Hvis du laver et krydsningsskema med grå=GG og hvid=gg (her er de altså begge homozygote) vil du se, hvorfor der heraf er 198 grå (GG/Gg) overfor 72 hvide (gg).
Du kender jo (vil jeg da gå ud fra) forskellige udspaltningstyper. Find en, der passer til denne udspaltning.
Opgave 4 kan jeg ikke hjælpe med uden at have set opgaven med stamtavlen. Ved du, hvilket eksamenssæt det er? Så kan jeg finde opgaven på uvm.dk.
Hint til opg. 3: Du ved, at grå dominerer over hvid. Hvis du laver et krydsningsskema med grå=GG og hvid=gg (her er de altså begge homozygote) vil du se, hvorfor der heraf er 198 grå (GG/Gg) overfor 72 hvide (gg).
Du kender jo (vil jeg da gå ud fra) forskellige udspaltningstyper. Find en, der passer til denne udspaltning.
Svar #2
24. august 2005 af Kringle (Slettet)
ups. hovsa.. Her er stamtavlen!
http://tinypic.com/b47136.jpg
http://tinypic.com/b47136.jpg
Svar #4
25. august 2005 af 1. Charlotte (Slettet)
Opg. 4, sp. 1: Først, det er let at se, om sygdommen er recessiv eller dominant. Springer den generationer over er den i hvert fald ikke dominant. Hvis det er dominant er der ingen bærere - for dem med kun et enkelt muteret gen vil være syge ligesom dem med to muterede gener.
Derudover skal du se på, om sygdommen følger kønsbunden nedarvning eller autosomal nedarvning. Er der nogen tydelig forskel på de omstændigheder, hvorunder manden/kvinden bliver syg i forhold til det andet køn? Her skal du jo tænke på, at manden har XY og kvinden har XX. Er genet knyttet til et af de kromosomer?
Sp. 2 bliver lettere når du har svaret på spørgsmål 1. Hvis du kan lave krydsningsskemaer kan de også være til stor hjælp til at finde personernes genotyper.
Derudover skal du se på, om sygdommen følger kønsbunden nedarvning eller autosomal nedarvning. Er der nogen tydelig forskel på de omstændigheder, hvorunder manden/kvinden bliver syg i forhold til det andet køn? Her skal du jo tænke på, at manden har XY og kvinden har XX. Er genet knyttet til et af de kromosomer?
Sp. 2 bliver lettere når du har svaret på spørgsmål 1. Hvis du kan lave krydsningsskemaer kan de også være til stor hjælp til at finde personernes genotyper.
Skriv et svar til: Genetik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
