Matematik

Differentialligninger

07. maj 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en opgave der lyder:

Der løber vand fra en vandhane ned i et badekar med en hastighed på 0,4 L/s. Bundproppen i badekarret er lidt utæt, så vandet løber samtidigt ud af badekarret med en hastighed, der proportional med vandmængden i badekarret (målt i L). Det oplyses, at proportionalitetskonstanten er 0,001 s-1.

a) Indfør passende variable, og opstil en differentialligning, der beskriver, hvordan vandmængden i badekarret ændrer sig med tiden.

Kan nogen fortælle mig hvilken differentialligning, der skal bruges her, og om det er sådan at der skal bruges to ligninger, hvor den ene skal være løsningen til den anden, evt. fortælle mig formen på dem begge? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. maj 2012 af peter lind

Der skal kun være en differentialligningen. Kald rumfanget af vandet V. Hastigheden hvormed rumfanget ændrer sig er så dV/t. Denne er så det konstante indløb fra hanen minus det der løber ud via bundproppen . Hastighedem af dette er givet til at være proportional med V altså af formen k*V


Svar #2
07. maj 2012 af mathbj (Slettet)

y = skal være den mængde vand der er i badekarret til en bestemt tid efter at noget af vandet er sivet ud, altså mindre end den mængde der kommer fra vandhanen.

x = tiden. 

k = proportionalitetskonstanten

Det lyder til at hvad jeg kalder y det kalder du V. Jeg forestiller mig en ligning af formen y = k*(L/s)*x = 0,001*0,4x, men det er vist ikke rigtigt. Jeg forstår det ikke helt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. maj 2012 af peter lind

Det er y' der gives oplysninger om. Du blander leddene sammen. Der findes et led fra hanen som er konstant og et andet led fra udsivningen i bunden som er proportional med rumfanget


Svar #4
07. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Jeg forstår det ikke. Når V ganges med k, fx 5 L, 0,001*5 = 0,005 L? Er det så den mængde der er sivet ud af badekarret?  


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. maj 2012 af peter lind

Nej det er den mængde vand der siver ud pr. tidsenhed når mængden af vand er 5 l eller sagt med andre ord den hastighed hvormed vandet siver ud af badekarret når der er 5 l i badekarret


Svar #6
07. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Kan ligningen så ikke hedde 0,4x - 0,001*0,4x, hvor det der står på venstre side af minustegnet er den mængde vand der kommer fra vandhanen og det der står på højre side er den vandmængde der siver ud igen?


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. maj 2012 af peter lind

nej. Tilførselhastigheden fra hanen er konstant og ikke afhængig af x. Du skal ikke gange med 0,4 på det andet led.


Svar #8
07. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Er x ikke tiden i sekunder, så hvis man ganger 10 så er der gået 10 sekunder, på den venstre side bliver det 0,4*10 = 4 L, men der er også noget der er sivet ud igen, nemlig 0,001*0,4*10 = 0,004 L, så der ialt i badekarret er tilbage 4 - 0,004 = 3,996 L. Dermed er tilførelsen også konstant, nemlig 0,4 L/s? 


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. maj 2012 af peter lind

Du blander det hele sammen. Du skal finde hastigheden af vandet som det der løber ind  minus det der løber ud. Læs evt. opgaven igen. Du har

1. Der løber 0,4 l/s ind fra vandhanen. Det er en konstant. Den ændrer sig hverken med tiden x eller med rumfanget y.

2. Der siver vand ud fra bunden af karret. Denne udsivning er aldeles uafhængig af at der kommer de 0,4 l/s ind fra hanen. Den er aldeles uafhængig af tiden. Derimod er den afhængig af hvor meget vand der er i badekarret. Den er proportional med mængden y af vand i karret og proportionalitetsfaktoren er o,001s.

Skriv hvad hastigheden af indkomne vand er. Skriv hvad hastigheden af udsivende vand er. Træk tallene fra hinanden.


Svar #10
07. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Eller kan jeg ikke se hvad løsningen skal være.


Svar #11
07. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Jeg forstår det ikke. Jeg kender ikke nok til matematik for at kunne lave sådan en opgave.


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. maj 2012 af peter lind

Opstillingen af ligningen kræver ikke meget matematik. Det du skal er at kunne læse hvad der står i opgaven. Der kommer 0,4 l vand ind i sekundet og der siver 0,001*y liter ud per sekundt.  Det giver at hastigheden hvormed vandet ændrer sig er 0,4 - 001*y


Brugbart svar (1)

Svar #13
08. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

opstil det så som en ligning: væksthastighed = 0.4 - 0.001*y    ... hvad kalder man normalt væksthastighed?

Hvis du vil prøve at løse ligningen kan du bruge desolve(ligning , t,y)


Svar #14
08. maj 2012 af mathbj (Slettet)

#13 Væksthastigheden er normalt hældningen a. Der er da ikke noget t i ligningen 0,4 - 0,001*y?


Brugbart svar (1)

Svar #15
08. maj 2012 af peter lind

Væksthastigheden er som du selv siger hældningen. Se #1. du kan derfor sætte udtrykket i #12 og #13 lig hældningen.

Du har insisteret at kalde tiden for x. Det kan man også sagtens. I #13 er den bare kaldt t


Brugbart svar (1)

Svar #16
08. maj 2012 af Singlefyren (Slettet)

væksthastighed = hældning = y ' (x) ... så skriv nu den endelige ligning!


Svar #17
09. maj 2012 af mathbj (Slettet)

Jeg er tilfreds med ligningen 0,4 - 0,001y ⇔ 0,4 - 0,001t, hvor t er tiden målt i sekunder.


Brugbart svar (1)

Svar #18
09. maj 2012 af peter lind

y er rumfanget ikke tiden, så den omskrivning holder ikke


Svar #19
09. maj 2012 af mathbj (Slettet)

0,4 - 0,001t = V


Brugbart svar (0)

Svar #20
09. maj 2012 af peter lind

nej 0,4-0,001y = 0,4-0,001*V


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.