Matematik

ligefrem og omvendt proportionalitet

14. maj 2012 af nailpolish (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem tallene a og b så en lineær funktion er en ligefrem proportionalitet

Bestem tallene a og b så en potens funktion er en ligefrem proportionalitet

Bestem tallene a og b så en potens funktion er en omvendt proportionalitet

Jeg har skrevet at:

En lineær funktion hvor a=k og b=0 er en ligefrem proportionalitet. En potensfunktion hvor a=1 og b=k er en ligefrem proportionalitet. En potensfunktion hvor a=-1 og b=k er en omvendt proportionalitet.

Er dette nok at skrive eller burde der være mere som skal tilføjes?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2012 af MSN6079 (Slettet)

Måske skal du også forklare hvorfor :)

For ligefrem proportionalitet er forholdet mellem y og x er konstant, mens en omvendt proportionalitet skal forstås således, at produktet af y og x er konstant


Svar #2
14. maj 2012 af nailpolish (Slettet)

Ligefrem proportionale: Sammenhængen ml. pris og mængde beskrives ved formlen y=10x, hvor x er antal kg mel og y er prisen. To størrelser x og y er ligefrem proportionale fordi de vokser i samme takt, dvs hvis man køber dobbelt så meget mel bliver prisen fordoblet eller at forholdet mellem pris og mængde er konstant så kiloprisen er 10 kr. 10 = proportionalitetskonstanten ved betegnelsen k. Formel for ligefrem proportionalitet: y=kx eller k=y/x

Omvendt proportionale: Fx: Sammenhængen ml. antallet af grupper og antallet af elever i hver gruppe er formlen: y=k/x hvor x er antal elever i hver gruppe og y er antal grupper. x og y er OP da de vokser i modsat takt dvs at en fordobling af gruppernes størrelser, bliver antallet af gruppe halveret eller at antallet af grupper og antallet af elever i hver gruppe er konstant, altså klassen størrelse. k=proportionalitetskonstanten. Formel for OP: y=k/x eller k=x*y

Er det godt?

Lige et spørgsmål: Er der nogen forskel på en ligefrem proportionalitet for lineær funktion og potens funktion?

 


Skriv et svar til: ligefrem og omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.