Matematik

Vektor

24. maj 2012 af Bibben123 (Slettet)

Hej, der er lige 2 opgaver jeg er i tvivl om her.

Det handler om vektorer i planen.

Oppgave 1: 

Man har 2 lige lange vektorer, ιaι =a, som danner en vinkel på 120 grader. Hvad er summen af disse 2 vektorer?

Ved at facit er (a), men ved ikke hvordan man kommer frem til dette?

Opgave 2:

A, B og C er 3 forskellige punkter i planen. Beregn AB+BC+CA.

Er på bar bund her.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2012 af 012343210

Opgave 1.

Kan ikke helt følge opgave teksten her.... kan du ikke scanne den direkte opgave tekst eller skrive den direkte af?

Opgave 2.

Svaret til opgave 2 skulle gerne give (0,0) <- da man ved at summe de 3 vektorer skal have en vektor som angiver vejen fra punkt A til punkt A, men vektorne findes således:

vektor AB er den vektor som angiver vejen fra punkt A til punkt B. Derfor udregnes den ved at tage punkts B kordinater og trække punkts A kondinator fra. eks. A(4,3) B(8,8), vektor AB=(8-4,8-3)=(4,5) <-ville dog undlade kommaet og skrive 4 over 5 istedet, når det nu er vektorer

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2012 af PeterValberg

Opgave 1 - summen af de to vektorer vil være a, da en parallelforskydning af den ene til enden af den anden
(en måde at bestemme summen på) vil sammen med sumvektoren give en ligesidet trekant

se vedhæftede grafik, hvor jeg har givet dem længden 5 for at kunne tegne det i GeoGebra

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:vektorer.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2012 af 012343210

arh, fattede det først nu at det var længden af den summede vektor. Her kan Cosinusrelation benyttes:

c^2=a^2+b^2-2*a*b*cos(v)

Da både begge vektorer har længden a vil det se således ud:

c^2=a^2+a^2-2*a*a*cos(v)

Da vinklen på de 120 grader er når de har samme startsted skal denne trækkes fra 180 når de adderes:

c^2=a^2+a^2-2*a*a*cos(60)

Herefter deduceres der:

c=a!

 

 


Svar #4
24. maj 2012 af Bibben123 (Slettet)

Hej Peter.

Den blå vektor, du har tegnet, er det den resulterende vektor?

Forstår det bedre nu, men kan alligevel ikke løse den, hvis der nu er 60 grader mellem dem?

Og tak for hjælpen begge to !


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

I Opg 2 benytter man indskudsreglen for vektorer:

AB + BC + CA = AC + CA = AA = 0 (nulvektoren)


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.