Matematik

F(x) = 0

30. maj 2012 af christianwester (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey. 

Jeg kan ikke huske hvordan man gør følgende: 

Har en funktion som er bestemt ved: f(x) = (x^3-8)*ln(x)  x>0

Nu skal jeg løse ligningen f(x) = 0.

Husker det som meget simpelt, men kan ikke lige huske det? :)

Håber i kan hjælpe.

Tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter nulreglen; et produkt er nul, hvis en eller flere af dets faktorer er lig med nul.


Svar #2
30. maj 2012 af christianwester (Slettet)

Hmm ja ok det tænkte jeg også.. Men skal jeg så bare sige: jeg bruger nul reglen, som siger at... det du lige sagde. Skal man ikke lave nogle mellemregninger eller noget?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Mellemregningerne kommer så, når man faktisk benytter nulreglen.


Svar #4
30. maj 2012 af christianwester (Slettet)

Vil du evt. vise mig hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man har, ved at benytte nulreglen,

f(x) = 0 ⇒ (x3 -8)·ln(x) = 0

            ⇒ x3 -8 = 0 ∨ ln(x) = 0

            ⇒ x3 -23 = 0 ∨ x = 1

            ⇒ (x-2)·(x2 + 2x + 22) = 0 ∨ x = 1

            ⇒ x - 2 = 0 ∨ x2 + 2x + 1 + 3 = 0 ∨ x = 1

            ⇒ x = 2 ∨ (x+1)2 + 3 = 0 ∨ x = 1

            ⇒ x = 2 ∨ x = 1 ,

da (x+1)2 + 3 > 0 for alle x .


Svar #6
30. maj 2012 af christianwester (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt.. hvordan kan du gå fra x^3-2^3 til (x-2) * (x^2+2x+2^2)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er en standardformel, at

an - bn = (a-b)·(an-1 + an-2·b + an-3·b2 + ... + a2·bn-3 + a·bn-2 + bn-1) ,

som for n = 3 har formen

a3 - b3 = (a-b)·(a2 + ab + b2)


Svar #8
30. maj 2012 af christianwester (Slettet)

Ah, ser man det! :) tak! men forstår stadig ikke hvordan x bliver til 2 og 1 ... hmm.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ligningen (x3 -8)·ln(x) = 0 kan kun være opfyldt, hvis x3 -8 = 0 eller hvis ln(x) = 0 .

Ligningen ln(x) = 0 har den eneste løsning x = 1 . Det er noget, man bør være bekendt med.

Ligningen x3-8 = 0 resulterer igen i de to ligninger x-2 = 0 eller x2 + 2x + 22 = 0 .

Ligningen x-2 = 0 har den eneste løsning x = 2 .

Da x2 + 2x + 22 = (x+1)2 + 3 > 0 for alle x, har ligningen x2 + 2x + 22 = 0 ingen løsning.


Skriv et svar til: F(x) = 0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.