Fysik

Kinematik

31. maj 2012 af bananman (Slettet)

Hej, jeg har en opgave som jeg har svært og håber på at nogen kan hjælpe.

Opgaven lyder således:

en fodbold sparkes afsted i en vinkel på 20o med vandret og har en starthastighed på 16m/s:

a) bestem den tid det tager bolden at nå toppunktet af en bane

b) bestem toppunktets placering/koordinater i et koordinatsystemm du selv vælger

c) bestem den tid det tager før bolden lander

d) bestem kastevidden

e) hvor er fodbolden 0,7 s efter sparket? (angivet som koordinat i det før indlagte koordinatsystem)

på forhånd tak! 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2012 af dikkelmikkel (Slettet)

a) Du skal bestemmme hvornår vy = 0 for der er toppunktet:

vy = v0sin(theta) - gt = 0 <=> ?

b) Placeringen fås ved at sætte t ind i formlerne for x og y:

x = v0cos(theta)t

y = v0sin(theta)t-1/2gt^2

c) Hvornår er y = 0 (løs for t)

d) sæt t fra c) ind i x!

e) sæt ind i x og y!


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. maj 2012 af jnl123

"Det skrå kast"

a)

vy = v0*sin(a)-g*t

Hvor vy = fart i y-retning. Den er lig 0, når bolden er i toppunktet. v0 = starthastighed = 16 m/s. a = vinkel = 20o. g = tyngdeacceleration

Så kan du isolere t (som er i sekunder).

 

b)

Med tiden t, det tager at nå toppunktet, kan du bestemme x- og y-koordinaterne med de ligninger der bruges til det.

 

c)

Det er den dobbelte tid

 

d)

Som b, med ny t

 

e)

Som b, med t = 0,7


Svar #3
31. maj 2012 af bananman (Slettet)

er t = -4,348 s?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2012 af jnl123

i a) får jeg t=1,05 s


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2012 af Lydi (Slettet)

Jeg fik også -4,348 s. Men hvordan har du fået den til 1,05 s?


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. maj 2012 af jnl123

0 = 16*sin(20o) - 9.81*t

9.81*t = 16*sin(20o)

t = 16*sin(20o)/9.81   [(m/s) / (m/s^2)]

t = 16*sin(1/9*π)/9.81 = 0,5578 [s]

 

sorry 1,05 var forkert. Det må være 0,5578 sekunder


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2012 af Lydi (Slettet)

Super! Tak :)


Svar #8
31. maj 2012 af bananman (Slettet)

For at løse b) skal jeg så ikke anvende den formel for at finde koordinaten?:

y = -1/2 * g * t² + v0 * sin(a) * t + y0

x = v0 * cos(a) * t

Jeg ved at v0 er 16 m/s men hvad er så y0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. juni 2012 af jnl123

Jo det skulle være rigtigt.

y0 er bare 0. Man "vælger" at bolden starter i punktet x0=0 og y0=0 i sit koordinatsystem


Skriv et svar til: Kinematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.