Fysik

Gitterkonstant

29. august 2005 af Jankovich (Slettet)
Afstand fra Laser til Prik: 45cm
Gitter 33L/mm
Afstand fra 0-1. orden 8,8

Kan forestille mig at man vha. af noget trigonometri kan finde de ønskede værdier, men ved ikke lige hvordan.

Først og fremmest ville jeg beregne gitterkonstanten, derefter bølgelængden. Men hvordan ved jeg jo ikke. Men er det ikke som om jeg mangler nogle værdier, før jeg begynde med trigonometrien eller hvad?
Nogen der evt. ved hvordan jeg ellers skulle arbejde med opgaven?

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2005 af Georgia (Slettet)

Prøv med

tan(v)=(Modstående katete)/(hosliggende katete)

Så finder du sinO(m) og så kan du finde afbøjnings retning O(m)

sinO(m)=(m*bølgelængde)/d

(hvor m er den orden du vil udregne)

Svar #2
29. august 2005 af Jankovich (Slettet)

Den første der har jeg prøvet:
8,8cm/45cm= 19,55 <=>
tan^-1 (19,55) = 11,1

Hvad skal jeg så gøre her fra?

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2005 af Georgia (Slettet)

0-1 orden:

SinO=(m*bølgelængde)/d <=> d=(1*bølgelængde)/sin(11,1)

Smutter nu.. men hvis du stadig ikke forstår det, kan du jo søge på nogle afleveringer om gitterformlen.. Der er sikkert en masse :)

Svar #4
29. august 2005 af Jankovich (Slettet)

Prøver lige om jeg kan nå et sidste spørgsmål..

Jeg har jo ikke bølgelængden, så kan jeg vel ikke gøre som du har skrevet?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2005 af frodo (Slettet)

hvad er dette? "Gitter 33L/mm" hvad betyder L?
Hvis det er antallet af sprækker pr mm, er det jo et direkte mål for gitterkonstanten

Svar #6
29. august 2005 af Jankovich (Slettet)

Du har jo egentlig ret? I min øvelsesvejledning står der dog 33 L/mm, så jeg ved ikke. Men den normale enhed for gitterkonstant er streger/mm ikke?
Vil dit umiddelbare gæt være på at 33 L/mm så er gitterkonstanten, blot med en mindre skrivefejl?

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2005 af ColAlf (Slettet)

Tjek din e-mail, Jankovich :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. august 2005 af frodo (Slettet)

nej du skal vel lige vende det om.

gitterkonstanten er så vidt jeg husker længden af en "sprække"

Svar #9
29. august 2005 af Jankovich (Slettet)

Hvad skal jeg vende om? Undskyld men du forvirrer mig virkelig lige nu :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. august 2005 af frodo (Slettet)

du ved, at der er 33 spræker på en mm, hvor lang er én sprække da?

Svar #11
29. august 2005 af Jankovich (Slettet)

Fantastisk! Troede godt nok det var en større videnskab, at regne sådan noget pjat ud :)
Tusind tak!

Skriv et svar til: Gitterkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.