Eksamensforberedelse

Dansk mundtlig HF

05. juni 2012 af martin1977dk - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg er 100% fjernstuderende, men hvordan forbereder jeg mig bedst på min mundtlige eksamen i dansk A? Sådan praktisk set?

 

Jeg har nogle super analyseværktøjer på min PC, men hvad skal jeg ellers sætte mig ind i?

Og så to spørgsmål omkring selve eksamen: 

Hvad menes der med en kendt og en ukendt tekst? 

Og har I eks. hvad der menes med det: sproglige, det litterære og det mediemæssige stofområde?

 

Mvh.

 

Martin


Brugbart svar (5)

Svar #1
08. juni 2012 af Joanne (Slettet)

OMG 

 

Brugbart svar (2)

Svar #2
08. juni 2012 af Mo92 (Slettet)

Den ukendte er den tekst som du traekker til selve eksamen (1-times forberedelse). Den kendte kan vaere en tekst som du perspektivere til, hvis der bliver spurgt om dette.

Sprog, litteratur og medier er de tre overordnede retninger inden for dit dansk pensum. Hvis du traekker noget sprog, skal du fx. analysere en given tekst med henblik på karakterisering af sproget. Hvis du traekker litteratur får du en tekst (fx. en tekst fra romantikken) som du så ofte skal analysere med henblik på at finde periodetraek i den. Hvis du traekker medier, kan du fx. få givet en essay tekst som du skal analysere med henblik på at finde genretraek i den (fra essaygenren).

Hvilken helt overordnet gren inden for danskfaget det er du traekker, står på som noget af det forste på det eksamensspoergsmålsark som du traekker til selve eksamen.

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. juni 2012 af MrGuns82 (Slettet)

Normalt er det sådan at opdelingen hedder 2-2-1. Dvs hver gang der er 5 eksamensspørsmål er 2 af dem litteratur, 2 af dem sprog og 1 spørgsmål omkring medier.

Trækker du litteratur er det vigtigste at kunne analysere og fortolke teksten, blandt andet med fokus på metafor, besjæling, semantik osv. Hvad er temaet i teksten? Er der en konflikt? Hvad vil forfatteren fortælle? Hvilken fortæller er valgt, og hvorfor er netop den fortæller valgt? Valget af fortæller er aldrig tilfældigt. Husk at pespektivere til andre tekster, du har haft i løbet af året/årene. Og perspektiver til den tid teksten er skrevet i, tendenser i samtiden der er væsentlige for en eventuel kritik af samtiden i teksten. Der findes masser af gode analyseskemaer på nettet.

 

En god forberedelse hvis du trækker sprog, er at have styr på argumantationsanalyse, det retoriske pentagram, stilfigurer og appelformer (patos, logos, etos).

 

 

 


Svar #4
12. juni 2012 af martin1977dk

Takker Jer begge to :-)

Mvh.

 

Martin


Skriv et svar til: Dansk mundtlig HF

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.