Fysik

Kredsløb med to spændingskilder - Thevenin.

08. juni 2012 af EVriderDK (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Nogen der kan hjælpe med den her?

http://peecee.dk/upload/view/369981


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

Ja, du skal "klippe" forbindelsen umiddelbart til venstre for R5, altså således at R5 ikke har forbindelse til R1 og R2.

Herefter opstiller du to Thevenin-ækvivalenter for de to delkredsløb. Strømmen gennem R5 beregnes herudfra.

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#1:  Jeg ser nu, at tegningen ikke giver mening. Den kan besvares med I5 =0, fordi der magler en forbindelse (kortslutning), f.eks. mellem spændingskildernes katoder, altså en fælles "ground". Men lad os forstille os, at den er der:

Venstre Thevenin-ækvivalent:

R12 = R1 II R2 = 333Ω

V12 = V1 * R2 / ( R1 + R2 ) = 3,33V

Højre Thevenin-ækvivalent:

R345 = ( R3 II R4 ) + R5 = 80Ω + 100Ω = 180Ω

V345 = V2 * R4 / ( R4 + R3 ) = 0,5V

Strøm gennem R5:

I5 = ( V12 - V345 ) / ( R5 + R12 + R345 ) = 4,622mA ( mod højre )

Check for regnefejl.   :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Redigeret 4. sidste linie.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#2: også redigeret i næstsidste linie.   :(


Svar #5
08. juni 2012 af EVriderDK (Slettet)

Nu passer det også med facitlisten! Tak for svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#2: For sidste gang: Næstsidste linie:

I5 = ( V12 - V345 ) / (  R12 + R345 ) = 5,519mA ( mod højre )

:((


Svar #7
08. juni 2012 af EVriderDK (Slettet)

Facitlisten siger 4.86


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#5 Da vel ikke I5 = 4,622mA ?

R5 = 100Ω er jo inkluderet i R345.

Kig i facitlisten igen, det kan være den også er blevet korrigeret i mellemtiden :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#7: Jeg har regnet efter og fastholder 5.519mA. Men du kan jo kontrollere, om ohms lov stemmer for kredsløbet med det ene eller det andet resultat. Du må meget gerne svare, hvad du finder ud af.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#2:  Du skal jo være opmærksom på den manglende forbindelse. Hvis nu man kortslutter spændingskildernes anoder i stedet bliver resultatet jo et andet. Eksempelvis kunne man jo vælge at kortslutte den ene kildes anode med den andens katode.

Men en kortslutning skal der være, da du ellers ikke har en lukket kreds, og så kan der altså ikke løbe strøm gennem R5.


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. juni 2012 af NejTilSvampe

Jeg er enig med hesch her. Får samme resultat ved beregning og ved simmulering får jeg et flot tilsvarende resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

Jeg har selv "finregnet" med Kirchhoffs knude og maskeligninger og en lommeregner. Her er resultatet:

I1 = 8,506mA  ( gennem R1 )

I2 = 2,987mA

I3 = 3,896mA

I4 = 9,415mA

I5 = 5,519mA

U125 = 1,4935V   ( Knudepunkt mellem R1,R2,R5 )

U345 = 0,9415V

Check lige Kirchhoffs strøm- og spændingslov her    :)

Tak for moralsk støtte, NejTilSvampe   :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. juni 2012 af NejTilSvampe

Se evt. vedhæftet pdf.

Vedhæftet fil:vha maskeligninger.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. juni 2012 af hesch (Slettet)

#13:  Nå, ja, Frede.

I min studietid var der nogen, der havde en Sinclair lommeregner med +-*/ og så M+, M- og MR. Kvadratrødder måtte man selv iterere. Beskrivelsen af hvordan stod i manualen.

Så vi måtte jo begrænse os. Vanen tro har jeg kun opstillet 3 maskeligninger ( min lommeregner kan klare 5 ligninger ), og må man klare det sidste med "håndkraft"  :)

 


Skriv et svar til: Kredsløb med to spændingskilder - Thevenin.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.