Fysik

Fjederkonstant...

10. juni 2012 af asddsaf (Slettet)

Hej 

Er der en herinde, der er god til fysik og kan hjælpe mig med denne opgave?

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1207940

 

Det er opgave b) jeg skal have hjælp til.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2012 af jnl123

jeg ville sige, at den potentielle energi i elastikken skal være lig med den potentielle energi i manden:

1/2*k*x^2 = m*g*(31-x)

og løse for x


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2012 af jnl123

hov, vi skal lige have de 5m uspændt elastik med i formlen:

1/2*k*x^2 = m*g*(31-5-x)

 

(så passer det også med de 1700N i opgave c)


Svar #3
10. juni 2012 af asddsaf (Slettet)

resultatet er 1.9 m. så det er desværre forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2012 af jnl123

 

1/2 * 68,6 * x^2 = 70 * 9,81 * (31-5-x)

 

jeg får x=14,9 og x=-34,9  (og vælger x=14,9 som den løsning vi skal bruge)


Svar #5
10. juni 2012 af asddsaf (Slettet)

Facit er y = 1.9 meter. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juni 2012 af jnl123

okay - de 15 m er jo også opgivet i opgaven som der hvor personen hænger stille.. det er egentlig det resultat jeg fik regnet mig frem til:)

har I haft om dæmpede svingninger?


Svar #7
10. juni 2012 af asddsaf (Slettet)

jeg kan ikke huske at vi har haft om det, og kan ikke se noget om det i min bog. 

men vil ikke udelukke det.

Det som Jerslev har skrevet i den oprindelige tråd.. Har du læst det? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. juni 2012 af jnl123

er du sikker på at 1,9 er rigtigt?

jeg er tilbøjelig til at holde fast i de 14,9 (som altså betyder at han er 31-14,9-5 = 11,1 m over jorden. Så er elastikken udspændt 14,9 m (ud over de 5 meter). Så er kraften i elastikken:

F = 68,6 * 14,9 = 1022 N

og kraften fra tyngde er

F = 9,81 * 70 = 687 N

det giver tilsammen 1709 N, som er ret tæt på det resultat man skal nå i opgave c)

 

Jeg kan ikke få det til at stemme, hvis y = 1,9


Brugbart svar (1)

Svar #9
10. juni 2012 af jnl123

nu har jeg den :)

 

mand pot. energi + mand kin energi (efter 5m fald) = elastik pot. energi + mand pot energi (efter max fald)

70 * 9.81 * (31-5) + 1/2 * 70 * ( √(2*9.81*5) )2 = 1/2 * 68.6 * x2 + 70 * 9.81 * (31-5-x)

giver

x = 24,16

dvs højde over jorden:

31 - 5 - 24,16 = 1,84 m


Svar #10
10. juni 2012 af asddsaf (Slettet)

det ser rigtigt ud, og jeg får 1.93 m over jorden, hvis man som i facit runder k til 69 N/m og regner med g = 9.82 m/s2

tusind tak for din hjælp

kan du forklare hvordan du har beregnet hastigheden v?


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. juni 2012 af jnl123

faktisk kan man tage pot. energi øverst (altså inden han er begyndt at falde), og tage kinetisk energi ud:

70 * 9.81 * 31 = 1/2 * 68.6 * x2 + 70 * 9.81 * (31-5-x)

det giver det samme :)

 

(hastigheden ved konstant acceleration var ellers regnet som v2 = 2*a*x )


Svar #12
10. juni 2012 af asddsaf (Slettet)

Tusind tak :)


Svar #13
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Jeg genopliver lige denne tråd.. 

mand pot energi (efter max fald) = er det ikke den højde, som manden kommer til at ligge stille? 

den højde som er angivet til 15-5 = 10 meter i a) delen. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
22. august 2012 af jnl123

jeg forstår det sådan, at rebet er 15m langt, når personen hænger stille - dvs. når svingningerne er ophørt. Og det er så den længde af rebet der bruges til at beregne fjederkonstanten.

I første 'svingning' (på vej ned efter at være hoppet ud) hænger manden stille når rebet er max udstrækt (x = 24,16 m). Det er en harmonisk dæmpet svingning, derfor vil første svingning have højest amplitude (rebet bliver mindre og mindre udstrækt hvergang personen ryger op og ned, indtil han hænger stille). Dæmpningen af svingningerne er sker pga. energitab i form af varme (rebet/elastikken bliver varm) - og vindmodstand.

Så for at svare, så skulle mand pot energi (efter max fald) være i den højde over jorden, hvor rebet er udspændt x=24,16m. Dvs. manden er over jorden: 31-5-24,16 = 1,84


Svar #15
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Lad os lige tage det forfra 

Er vi enig i denne ligning, 

     Epot, start + Ekin = Epot, elastisk + Epot, slut

Manden har potentiel energi når han står i toppen 

Epot = m*g*h = 70*9.82*31 m

og denne blive til bevægelses energi 

Ekin = (1/2)*m*v2

som så bliver til potentiel elastisk energi i den afstand, manden er tættest på jorden 

Epot, elastisk = (1/2) * m * x2

og til sidst når manden hænger stille vil det vel være i den højde, som vi har fra a) 

dvs     Epot, slut = m * g * h = 70 * 9.82 * (15-5)m 

eller forstår jeg det på en forkert måde? 

det skal siges at jeg får et forkert resultatet ved at gøre på ovenstående måde. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. august 2012 af jnl123

 

Situation A:       Manden står stille i 31m højde, klar til at springe.

                           Alt energi er potentiel: Epot = m*g*h = 70*9.82*31

 

Sitation B:          Manden har lige sprunget ned og elastikken er fuldt udspændt, på vej til at trække manden opad igen

                            Nu er en del af den potentielle energi omsat til energi i elastikken (fordi den er udspændt):

                             Emand = m*g*h = 70*9.82*(31-5-x)                         

                             Eelastik = 1/2*70*x^2

 

Da der er lige meget energi sammenlagt i de 2 situationer fås Situation A = Sitation B:

70*9.82*31 = 1/2*70*x^2 + 70*9.82*(31-5-x)

(her er x den længde elastikken er strukket ud over dens 5 meter.. og ikke mandens højde over jorden)

 

Den højde fra opgave a er den længde elastikken er strukket når springet er helt slut. Altså manden hænger stille og bliver ved med at hænge stille. I situation B er manden midt i springet, på vej op for første gang


Svar #17
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#16

Tak fordi du gjorde det klart. 

 


Svar #18
22. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Nu har jeg lige regnet efter, og det der er afvigelse mellem facit og det vi finder. 

 


Skriv et svar til: Fjederkonstant...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.