Biologi

Iberisk skovsnegl

11. juni 2012 af signe13 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej håber i kan hælpe mig med opgaven

Den iberiske skovsnegl, Arion lusitanicus, er indslæbt til Danmark via jord og planter. Den
forvolder stor skade i køkken- og prydhaver. Den har spredt sig voldsomt siden de første
fund i 1991. Fugtige somre er gunstige for ægudviklingen.
Den iberiske skovsnegl bliver kønsmoden, når den er 5 uger gammel. Den er hermafrodit,
og ved parringen befrugter begge snegle hinanden. De lægger hver ca. 400 æg i løbet af en
sæson. Den gennemsnitlige klækningsprocent er 25.

1Beregn, hvor mange efterkommere en iberisk skovsnegl teoretisk kan få
på 3 år.
2.  Angiv tre naturligt forekommende faktorer, der kan virke begrænsende på
populationsvæksten af iberiske skovsnegle. Begrund dit svar.

 


 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. juni 2012 af studieklar (Slettet)

Mine bregninger viser at teoretisk vil de 2 snegle kunne få max 1800 på 3 år.

Udregningsmodel 400+400=800*25/100=600 pr år

                             600*3= 1800 på 3 år

De ting der begrænser formeringen er,

1.Tørke, fordi de normalt lever i fugtige omgivelser

2.Opsamling efter regnvejr og efterfølgede aflivning, med kogende vand

3. Begrænsning af importerede planter, fordi det kun er æggene der kommer ind i landet, gemt i blomsterjorden

4. Frostvejr, idet de kun kan lægge æg i en temp. over 5 grader.

 

Iøvrigt sås Ibirisk skovsnegl første gang i 1975 i Sverige og i 1988 i Danmark.

 

Vh. Studieklar.

 

 


Svar #2
11. juni 2012 af signe13 (Slettet)

Tusind tak :)

 


Brugbart svar (3)

Svar #3
11. november 2012 af Patrick93

Lige en rettelse til studieklar... i udregningsmodelle står der at 800*25/100 = 600 ?? det er forkert. 25 % af 800 er = 200.. og altså derfor = 600 I ALT på 3 år... :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. marts 2014 af dani221b (Slettet)

I har alle sammen forkert på den udregning. I skal beregne antallet af efterkommere, derfor skal i også beregne efterkommernes efterkommere. 400/100*25 = 100 skovsnegle, første år. Der er 3 sæsoner, hvilket betyder at du skal opløfte 100 i tredje: 100^3 = 100.000.000 efterkommere af iberiske skovsnegle, teoretisk (og ideelt) set. Så er der ingen der får fejl.


Skriv et svar til: Iberisk skovsnegl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.