Matematik

brøks brøk, med bogstaver..

03. september 2005 af smølfemig (Slettet)
håber lige i vil hjælpe mig med endnu en opgave.
Skriv gerne hvad i gør, trin for trin.

1+((r-s)^2/4rs) / (1+(r/s))

kan også skrive den på en anden måde:
(r-s)^2
1+ -------
4rs
--------------
r
1+ ---
s

Svar #1
03. september 2005 af smølfemig (Slettet)

hov det virkede ikke rigtigt da jeg prøvede at skrive den på den anden måde...

opgaven er: 1+((r-s)^2/4rs) / (1+(r/s))

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Til en start opskriver vi brøken korrekt i henhold til det første indlæg;

[1 + (r-s)^2/(4rs)]/[1 + r/s]

Dernæst noterer man sig, for hvilke r og s, at udtrykket giver mening, og så giver man sig til at regne.

"Skriv gerne hvad i gør, trin for trin"

Nej, nu forsøger du selv. Ellers ender dine 'spørgsmål' med at have karakter af "regn opgaverne og skriv, hvad I gør".

//Epsilon

Svar #3
03. september 2005 af smølfemig (Slettet)

det hjælper jo ikke meget at du siger prøv selv. når jeg ikke kan finde ud af det.

grunden til jeg spørger om hjælp er at jeg har en fandes masse opgaver for. og hvis jeg får svar på nogle af dem. kan jeg ud fra dem så lave de andre..

så jeg vil meget gerne have noget hjælp.

jeg har prøvet men kan ikke komme længere end at 1+ og 1+ går ud med hinanden. og (r-s)^2 giver r^2-s^2.
efter det er jeg gået død. så jeg har prøvet, men da det ikke gik. søgte jeg hjælp herinde

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2005 af Therackoo (Slettet)

Jeg vil godt hjælpe, men jeg kan ikke rigtigt se, hvordan brøken/brøkerne ser ud??

Sådan her ser #0 ud: http://up.peecee.dk/uploads/pics/1.gif

og sådan her ser #2 ud: http://up.peecee.dk/uploads/pics/2.gif

Svar #5
03. september 2005 af smølfemig (Slettet)

det er #2 der er den rigtige. altså http://up.peecee.dk/uploads/pics/2.gif

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#3: Altså nu er (r-2)^2 jo IKKE lig med r^2-s^2, hvilket du altså gerne skulle være klar over!

(r-2)^2 = r^2-2rs+r^2.

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

(r-2)^2 = r^2-2rs+r^2. ???

Hvor kommer s'et fra?

Bliver det ikke r^2-4r+4?

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Nå, får satan da også -- min fejl: Jeg mente selvfølgelig

(r-s)^2 = r^2-2rs+s^2.

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Så burde du oprindeligt have skrevet det. Det problematiske i at nedskrive alle vores udregninger trinvis er, at vi reelt ikke har nogen anelse om, hvor du går i stå, endsige hvad du har svært ved. Eksempelvis går 1 og 1 ikke ud med hinanden.

Prøv først at danne fællesnævner i henholdsvis tællerudtrykket og nævnerudtrykket.

//Epsilon

Svar #10
03. september 2005 af smølfemig (Slettet)

jeg er totalt lost..:-( jeg beklager at jeg ikke kan finde ud af det. men hvis i ikke kan hjælpe mig, så er der jo ik så meget at gøre..

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hvis du slet, slet ikke er med på reducering af udtryk, tror jeg du får mere ud af et kig i din teoribog end en trin-for-trin-gennemregning herinde fra. Din bog burde både besvare hvordan, hvorfor og give eksempler.

Svar #12
03. september 2005 af smølfemig (Slettet)

hmm. jeg har kigget det i min bog igennem et par gange nu. men kan ikke regne det ud.

[1 + (r-s)^2 /(4rs)]/[1 + r/s]=
[1 + r^2 - 2rs + s^2 / 4rs] / [1 + r / s]=
og så går jeg i stå....

Brugbart svar (0)

Svar #13
03. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#0: Så vidt jeg lige kan læse, skriver du ikke engang, hvad det er du skal, men jeg antager, at udtrykket i #2 skal reduceres:

[1+(r-s)^2/(4rs)]/[1+r/s]
= [4rs/(4rs)+(r^2-2rs+s^2)/(4rs)]/[s/s+r/s]
= [(r^2+2rs+s^2)/(4rs)]/[(r+s)/s]
= [(r+s)^2/(4rs)]/[(r+s)/s]
= [s(r+s)^2/(4rs(r+s))]
= (r+s)/(4r).

Svar #14
03. september 2005 af smølfemig (Slettet)

#13 Vil du ikke forklare hvordan du gør. for jeg vil gerne forstå hvad der sker. er ikke så intereseret i resultatet faktisk. men tusind tak fordi du hjælper.

Brugbart svar (0)

Svar #15
04. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Før vi begynder at reducere noget overhovedet, bemærker vi, at det givne udtryk har mening, såfremt

r,s E R\\{0} _og_ r forskellig fra -s

#14:
Brug nu forslaget fra #9 til at danne fællesnævneren 4rs i såvel tællerudtrykket som nævnerudtrykket.

Derefter ser du på tælleren i tællerudtrykket;

4rs + (r-s)^2

Denne kan omskrives til kvadratet på en toleddet størrelse. Gør det og indsæt resultatet i tællerudtrykket.

Forkort dernæst, hvor der forkortes kan. Resultatet i #13 er i øvrigt det korrekte.

//Epsilon

Skriv et svar til: brøks brøk, med bogstaver..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.