Matematik

Reducer brøk

03. september 2005 af Silver24dk (Slettet)
Hej

Er intet matematik geni, og synes at glemme tingene som jeg lærer dem, så har et par brøker her, jeg virkelig er i tvivl om hvordan jeg reducerer. Håber der er en der kan hjælpe mig, da jeg ikke synes at kunne finde hjælp i mine bøger :-/

x^2-4 / x-2

samt

9x^2-16 / 9x^2+24x+16

Virker garanteret nemt for mange, men kan bare ikke se hvordan og hvorledes. Kunne engang, men det er år tilbage :-(

Håber at høre fra nogen

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2005 af Duffy

x^2-4 / x-2

Hmmmm??


Du bliver nødt til at holde nogle parenteser - du mener formentlig dette her:

(x^2-4) / (x-2) =

(x+2)(x-2)/(x-2) =

(x+2)



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2005 af Mester_Bean (Slettet)

den første:
(x-2)(x+2) / x-2 = x+2

den anden:
(3x-4)(3x+4) / (3x+4)^2 = (3x-4)/(3x+4)

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2005 af Duffy

Den anden går på samme beskub og giver

(3*x-4)/(3*x+4)



Duffy

Svar #4
03. september 2005 af Silver24dk (Slettet)

Hej igen

Mange tak for hjælpen - Jeg beklager de manglende paranteser, er herinde for første gang :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Det er sikkert det sædvanlige, med at folk glemmer at sætte paranteser, men nu antager jeg, at du faktisk mener det du skriver:

x^2-4/x-2
= x^3/x-4/x-(2x)/x
= (x^3-2x-4)/x.

Og for det andet udtryks vedkommende, er

9x^2-16/9x^2+24x+16
= 65/9x^2+24x+16.

Svar #6
03. september 2005 af Silver24dk (Slettet)

Hej igen

Kan se jeg har lavet en fejl i den øverste, hvor jeg har skrevet

(x^2-4)/(x-2)

men at det er

(x^2+2)

^ betyder vel også "i anden" herinde, ik? :-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. september 2005 af Duffy

"^ betyder vel også "i anden" herinde, ik? :-)"

Jow, også ude i den virkelige verden.



Duffy

Svar #8
03. september 2005 af Silver24dk (Slettet)

He he, blir virkelig forvirret nu hvor jeg sidder og kigger ned i bogen på selve opgaven og så på udregningerne :-/

I bogen er der ingen paranteser omkring noget og der står bare:

x^2-4 divideret med x+2

og i den anden

9x^2-16 divideret med 9x^2+24x+16

Det er nok bare mig der er lidt "lost" her :-) Håber da ik jeg har brugt alt jeres tålmodighed :-)

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Din bog skriver det nok op med brøkstreger. Har vi

2+x
---
x-5

er der måske ingen paranteser, men brøkstregen virker automatisk som en parantes om tæller- såvel som nævnerudtryk.

Altså skal det skrives som

(2+x)/(x-5)

Skriver du derimod

2+x/x-5

vil det svare til

´` x
2+ --- -5
´` x

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. september 2005 af Duffy

Problemet er at herinde kan man ikke på fornuftig måde stille det op på en brøkstreg:

Jeg prøver lige for du kan se det:

x^2-4 divideret med x+2

(x^2-4) / (x-2) =



(x^2-4)
________

(x-2)


eller



(x^2-4)
-------
(x-2)



...well, lad os se




Brugbart svar (0)

Svar #11
03. september 2005 af Duffy

Tjoh, det gik da nogenlunde, men det er ofte tungt at notere det på denne måde...

Så gør nu sådan:

(x^2-4) / (x-2)



Duffy

Svar #12
03. september 2005 af Silver24dk (Slettet)

Hej igen

Hmm, prøver lige så´n:

(x^-4)/(x+2)

og

(9x^2-16)/(9x^2+24x+16)

Ved ikke om jeg har fået svarene derpå længere oppe, kan ikke helt finde ud af det - føler mig genialt dum, he he.

Svar #13
03. september 2005 af Silver24dk (Slettet)

Hmm, får vist ik mere hjælp idag :-( men tak for alle de tidligere svar :-)

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Mener du (x^2-4)/(x+2), som du skrev i toppen? Hvis ja:

(x^2-4)/(x+2)
<=>
[(x-2)(x+2)]/(x+2)
<=>
x-2

-----------------

(9x^2-16)/(9x^2+24x+16)
<=>
[(3x-4)(3x+4)]/(3x+4)^2
<=>
(3x-4)/(3x+4)

Brugbart svar (0)

Svar #15
03. september 2005 af Duffy

#12:

Du har fået svaret i #1.

#14: De der "<=>" holder ikke en meter!!


Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #16
03. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

nånej, lighedstegn, skal det være

Skriv et svar til: Reducer brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.