Fysik

Serieresonans

18. juni 2012 af 8520 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der en der kan forklare mig godt og grundigt, hvad serieresonans er og hvad man bruger det til i et AC kredsløb evt. henvise til en hjemmeside hvor der er en god forklaring måske med lidt billeder..


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. juni 2012 af hesch (Slettet)

Serieresonans opstår, når en spole og en kondensator forbindes i serie. Ved en bestemt frekvens, resonsfrekvensen, er impedansen i spole og kondensator numerisk ens, men med modsat fortegn. Så summen af impedanserne = 0. Når frekvensen afviger fra resonansfrevensen, vil summen af impedanserne vokse.

Ved spole og kondensator i parallel er det lige omvendt: Her er impedansen ved resonansfrekvens uendelig, med faldende impedans ved afvigende frekvens.

Disse kredsløb finder specielt anvendelse indenfor kommunikation ( radio, fjernsyn ), hvor en bestemt kanal-frekvens udvælges, for nu ikke at høre 14 radioprogrammer oven i hinanden. Det finder også anvendelse indenfor bortfiltrering af uønsket støj i AC-kredsløb.

Kender du til regning med komplekse tal, forklarer jeg det gerne vha. dette.

 


Svar #2
18. juni 2012 af 8520 (Slettet)

Super tak..

ja jeg kan godt regne med komplekse tal, min bog gav bare ikke noget forståligt eksempel på det :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2012 af hesch (Slettet)

"Normalt" skriver vi impedansen af en spole ved:

ZL = 2 * pi * f * L 

og impedansen af en kondensator ved:

ZC = 1 / ( 2 * pi * f * C )

Skrevet på kompleks form, hvor j2 = -1, fås:

ZL = j * 2 * pi * f * L  = jωL    ( ω = radianer/s )

og

ZC = 1 / ( jωC )

Serieimpedans = ZL + ZC = ZS =

jωL + (1 / (jωC)) =                                (1)

jωL * jωC / jωC + ( 1 / jωC) =

( jωL * jωC + 1 ) / jωC =

( -ω2LC + 1 ) / jωC

ZS = 0  for  -ω2LC + 1 = 0 hvoraf  ω2 = 1 / LC  ⇒

ZS = 0  for  ω = 1 / √( LC )

Af (1) kan du beregne impedanser for ZS for andre ω.

I praksis indgår der en lille ohmsk modstand i spolen, denne kan selvfølgelig includeres i (1).

Samme fremgangsmåde som ovenstående anvendes ved parallelresonans.

 


Skriv et svar til: Serieresonans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.