Matematik

Vendetangent eller vandret vendetangent?

25. juni 2012 af promat (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har hørt disse to begreber meget når man snakker monotoniforhold og krumningsforhold, men kan ikke helt adskille dem. Som jeg har forstået det på indlæggene herinde, så er en vendetanget et almindeligt ekstremum, når f skifter fra voksende til aftagene fx.. Findes ved f'(x)=0
Og vandret vendetangent er f.eks. når en funktion er stigende er der kommer f'(x)=0 men så vokser den videre derfra.

Lidt løst formuleret, men håber i forstår det.

Har jeg forstået det korrekt ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. juni 2012 af nielsenHTX

en vendetangent er IKKE et ekstremum.

"..vandret vendetangent er f.eks. når en funktion er stigende er der kommer f'(x)=0 men så vokser den videre derfra." ja

der er en vendetangent når f ''(x)=0

det er så en vandret vendetangent hvis både f ''(x)=0 og f'(x)=0 i punktet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. juni 2012 af mette48 (Slettet)

Med f'(x)=0 findes en vandret tangent i punktet (x,f(x)).

Hvis hældningen til højre for (x,f(x)) har samme fortegn som hældningen til venstre for (x,f(x)) er der tale om en vendetangent.

 

y=x3 har hældningen a=3x2

i (0,0) er a=0 altså vandret tangent

i (1,1) er a=3 kurven er voksende

i (-1,-1) er a=3 her er kurven også voksende

Tegn grafen for y=x3 og indtegn de 2 tangenter.

Læg en linial langs den ene tangent flyt nu linialen langs kurven, så den hele tiden er tangent til kurven.Du vil skulle dreje liniealen en lille smugle for at den bliver ved at tangere linien.

Når du passerer (0,0) vil du på det næste stykke komme til at dreje linialen den anden vej for at den tangerer linien.

På der sted, hvor du skifter fra at dreje til den ene vej til at dreje den anden vej, er der en vendetangent.

Matematisk kan vendetangenten findes ved at sætte f ' ' (x) = 0


Svar #3
25. juni 2012 af promat (Slettet)

Mange tak for den gode forklaring mette! Så f skifter altså fra konkav til konveks i punktet (0,0) hvis jeg har forstået det ret ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. juni 2012 af mette48 (Slettet)

Ja eller omvendt


Svar #5
25. juni 2012 af promat (Slettet)

NielsenHTX du siger at når f'(x)=0 og f''(x)=0 befinder sig i samme punkt er det en vandret vendetangent.
Vil den vedlagte funktion så have en vandret vendetangent i punktet (1,5;-10,5) ?

Vedhæftet fil:krumningsforhold.docx

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juni 2012 af nielsenHTX

#5 nej det har den ikke idet

f(x)=2x3-9x2+3 

f '(x)=0 for x=0 eller x=3         f '(x)≠0 i x=3/2 som du påstår.  f '(1.5)=-13,5

f ''(x)=0 for x=3/2

altså kan vi konkludere at:

f(x) har et ekstremum i både x=0 og x=3 og at f(x) har en vendetangent i x=3/2.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. juni 2012 af mette48 (Slettet)

#5 du må have lavet en regnefejl i dit eksembel

Ved x=1,5 er f' ikke lig 0, hvilket din graf også viser


Skriv et svar til: Vendetangent eller vandret vendetangent?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.