Fysik

Varmekapacitet og specifik varmekapacitet

17. juli 2012 af Glans (Slettet) - Niveau: B-niveau

En der gider forklare mig forskellen mellem varmekapacitet og specifik varmekapacitet, jeg synes jeg blander dem sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juli 2012 af mathon

specifik varmekapacitet
                                         c = E/(m·ΔT)       med enheden   kJ/(kg·K)

varmekapacitet
                                         C = E/ΔT             med enheden   kJ/K


                                         C = m·c


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. juli 2012 af peter lind

Varmekapacitet fortæller hvor meget energi, der skal til at opvarme et legeme 1 grad. Legemet kan være et lolomotiv. en datamaskine, en gryde, vandet i et badekar eller en gryde med vand i.

Specifik varmekapacitet fortæller hvor meget energi du skal bruge for at opvarme 1 kg af et givet stof. Varmekapaciteten er altså koblet til det stof man har med at gøre og kan være jern, kobber aluminium, vand o.s.v.

Hvis du har en given mængde af et stof for eks. 10 kg vand og vil finde varmekapaciteten af denne skal du gange den specifikke varmekapacitet med massen altså i eksemplet er varmekapaciteten 10*den specifikke varmekapacitet for vand.

Hvis gryden er af jern kan du bruge samme metode til at finde varmekapaciteten af gryden, hvis du kender massen af gryden og den specifikke varmekapacitet for jern.

Hvis du vil have varmekapaciteten for en gryde med vand skal du addere varmekapaciteten for gryden og varmekapaciteten for vandet.


Skriv et svar til: Varmekapacitet og specifik varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.