Matematik

Vektorer 3D

01. august 2012 af hansog (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har lagt en word fil ind. Jeg kan ikke finde ud af opgave B. Jeg har prøvet at lave dele af den, men kan ikke finde ud af hvornår planen og vektoren krydser hinanden. Synes også det er mærkeligt at min normal vektorer og plan nærmest er ens.

Vedhæftet fil: Studieportalen.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. august 2012 af peter lind

Jeg kan ikke se nogen tegning. Det er muligvis fordi du har brugt det håbløse format docx. Brug doc eller pdf i stedet.

Det er meningsløst at tale om at  en plan krydser en vektor. Er der ikke tale om at en linje krydser planen ?  I så fald skal du sætte parameterfremstillingen for linjen ind i planens ligning. Det giver en ligning til bestemmelse af den parameter, for linjen, der svarer til skæringen.

Hvordan kan en plan og en vektor være ens. Det er helt forskellige ting


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. august 2012 af mathon

 

     

Planens ligning er: x + 2y + 2,8z - 14 = 0           
når

        x = 10t
        y = 20t
        z = 28t

dvs

10t + 2·20t + 2,8·28t - 14 = 0

        321·t - 35 = 0

        t = 35/321

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er tale om Opg 9 i dette eksamenssæt (STX Mat A 26. maj 2010)

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Matematik/100526_matematik_A_stx_opgave.ashx

Opgaven har været behandlet tdligere her på Portalen.

a) Man skal først bestemme en ligning for planen α i rummet gennem de tre punkter

A(4,5,0)
B(0,7,0)
T(0,0,5)

b) Dernæst skal en metalstang (ret linie) gå fra O(0,0,0) gennem et punkt D i planen α således, at stangen er vinkelret på planen, og man skal bestemme koordinaterne til punktet D. Punktet D er med andre ord projektionen af punktet O på planen α.


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. august 2012 af mathon

den korrekte tekst

En metalstang skal gå fra O til et punkt D på
sidefladen ABT, således at metalstangen står
vinkelret på sidefladen ABT.
b) Bestem koordinatsættet til punktet D

tilsiger imidlertid

         dist(α,O) = | x + 2y + 2,8z - 14 | / √(12+22+2,82) = 14·5 / √(321) = 70/√(321)

         ne = 5/√(321)·[1,2,2.8]    (enhedsnormalvektoren)

         OD = (70/√(321))·ne = (70/√(321))·5/√(321)·[1,2,2.8] = [350/321,700/321,980/321]

         D = (350/321,700/321,980/321) = (1 29/321 , 2 58/321 , 31 17/321)


   da et punkt og dets stedvektor har samme koordinater


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. august 2012 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. august 2012 af mathon

korrektion
dist(α,O(0,0,0)) = | 0 + 2·0 + 2,8·0 - 14 | / √(12+22+2,82) = 14·5 / √(321) = 70/√(321)


Svar #7
02. august 2012 af hansog (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan du får 14*5. Jeg går ud fra at det har noget at gøre med at du også tilføjer 52 på længden af α, og derved får 3211/2, men forstår ikke helt teknikken bag. 


Svar #8
02. august 2012 af hansog (Slettet)

Igen i svar 2 kan jeg se du ganger 10t + 2·20t + 2,8·28t med 2.5 for at få 321 og det samme gør du med de minus 14 du har for at få 35, hvilket jeg heller ikke kan se hvor du får fra. Synes dog din metode ser super spændende ud.


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. august 2012 af mathon

 

 dist(α,O(0,0,0)) = | 0 + 2·0 + 2,8·0 - 14  /√(12+22+2,82) = 14/(√(321/5) = 14·5/√(321) =  70/√(321)


Brugbart svar (1)

Svar #10
02. august 2012 af mathon

         #2 skal ikke anvendes,
         da der ikke - som gættet af  #1 - var tale om
         "at en linje krydser planen"  som oprindeligt
         frit gæt udløst af din noget ubehjælpsomme
         spørgetekst    :-)
       

 


Svar #11
02. august 2012 af hansog (Slettet)

Okay, hvordan finder du fremtil enhedsnormal vektoren?


Brugbart svar (1)

Svar #12
02. august 2012 af mathon

     
                     ...normalvektoren divideret med sin længde

                        n / |n| = [1,2,2.8] / (√(321/5)  =  [1,2,2.8] · (5/√(321) = (5/√(321)·[1,2,2.8]


     ...man dividerer med en brøk ved at gange med den reciprokke brøk


Svar #13
02. august 2012 af hansog (Slettet)

Tallet 70/√(321) finder du frem til ved at sige (ax1+by1+cz1+d)/√(a2+b2+c2) og det må være som et led i afstandsformlen. Altså direkte kopieret fra dig: 0 + 2·0 + 2,8·0 - 14  /√(12+22+2,82)
Jeg sætter et spørgsmålstegn ind for de tal jeg mangler, og ikke forstår hvor du får fra:

?/√(102+202+282)*·[1,2,2.8]


Svar #14
02. august 2012 af hansog (Slettet)

Jeg er desværre staidg forvirret omkring de tal du har sat ind for at få (√(321/5). Når jeg taster normalvektoren ind som før tastet får jeg 2*(√(321)


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. august 2012 af mathon

     planen α's ligning er: x + 2y + 2,8z - 14 = 0

     dist(α,P(x,y,z)) = | x + 2y + 2,8z - 14 | / √(12+22+2,82)

     dist(α,O(0,0,0)) = | 0 + 2·0 + 2,8·0 - 14 | / √(12+22+2,82) = 14/(√(321/5) = 14·5/√(321) =  70/√(321)

     OD = (70/√(321))·ne = (70/√(321))·5/√(321)·[1,2,2.8] = [350/321,700/321,980/321]

 

..........

 

     (70/√(321))·5/√(321) = 350/321


Svar #16
02. august 2012 af hansog (Slettet)

Det tal der forstår jeg godt hvordan du kommer frem til. Du bruger afstandsformlen. Det er det tal du skriver ind som √(321/5). Altså enhedsnormalvektoren. Eftersom 70/√(321) og 5/√(321) ikke er de samme tal, vil jeg vurdere at du ikke benytter samme formel?


Brugbart svar (0)

Svar #17
02. august 2012 af mathon

     |OD| = 70/√(321)    

     vektor OD er ensrettet med planens normalvektor n = [1,2,2.8]      

     vektor OD kan udtrykkes som som sin længde 70/√(321) gange sin retningsenhedsvektor ne

 
                OD = 70/√(321) · 5/√(321)·[1,2,2.8]


Skriv et svar til: Vektorer 3D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.