Matematik

Ligning for plan i rummet

31. juli 2011 af TheLeresa (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Kan det passe at hvis nu man har fået opgivet 3 punkter og derefter skal finde en ligning for en plan, så starter man med at finde parameterfremstillingen. og derefter kan man finde ligningen for planen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Du starter med at udregne de to vektorer, som forbinder punkterne. Når du har disse vektorer givet, skal du beregne krydsproduktet af vektorerne, da dette krydsprodukt angiver normalvektoren til planen. Når du har fundet normalvektoren, kan du vha. af denne, samt et tilfældigt punkt, opstille planens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. juli 2011 af mathon


Svar #3
31. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 Mange tak nu har jeg fundet ud af det:) kan i hjælpe mig med at finde ud af hvordan jeg løser denne  På figuren ses en glasbygning indlagt i et kordinatsystem. Glasbygningen har hjørnerne O, A, B og T .

a) Bestem en ligning for den plan alfa, der indeholder sidefladen ABT.

EN metalstang skal gå fra O til et punkt  D på sidefladen ABT, således at metalstangen, står vinkelret på sidefladen ABT.

B) bestem kordinatsættet til punktet D.

Jeg har problemer med B, a har jeg lavet :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. juli 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Opgave B)

Du finder parameterfremstillingen for den linje, som går gennem O og D, ved at benytte sidefladens normalvektor som retningsvektor for linjen. Herefter indsætter du koordinaterne for linjens parameterfremstilling i planens ligning og finder en fælles t-værdi. Denne t-værdi indsættes til slut i parameterfremstillingen, og punktet D bestemmes.


Svar #5
31. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 hvad nu hvis parameterfremstillingen ser sådan her ud:

(x,y,z)=(4,5,0) + s * (-4,2,0) + t*(-4;-5,5)

Skal jeg stadig kun kigge på t, selvom  der er s med


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. juli 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det du har der er parameterfremstillingen for en plan. Hvad er det, du ønsker at bestemme?


Svar #7
31. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

 jeg ønsker at bestemme fra O til punktet D


Svar #8
31. juli 2011 af TheLeresa (Slettet)

det er opgave 9b) fra dette sæt jeg skal lave som jeg har svvært ved :S http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Matematik/


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Du skal læse lidt grundigere efter i #4. Parameterfremstillingen for planen er ligegyldig i denne sammenhæng. Du skal derimod finde parameterfremstillingen for den linje, som går gennem O og D. Retningsvektoren for denne linje finder du som normalvektoren til sidefladen ABT.


Svar #10
01. august 2011 af TheLeresa (Slettet)

 jamen jeg har to normalvektorer for ABT skal jeg så bare vælge en af dem? eller nej jeg har selvfølgelig kun en normalvektor!


Svar #11
01. august 2011 af TheLeresa (Slettet)

skal jeg også indsætte retningslvektoren i planens ligning


Svar #12
01. august 2011 af TheLeresa (Slettet)

  "Herefter indsætter du koordinaterne for linjens parameterfremstilling i planens ligning og finder en fælles t-værdi. Denne t-værdi indsættes til slut i parameterfremstillingen, og punktet D bestemmes".

    har læst dette flere gange og jeg forstår ikke hvilke kordinater er det kordinaterne for sidefladen ABT

Brugbart svar (0)

Svar #13
01. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Der er tale om Opg 9 i dette sæt

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Matematik/100526_matematik_A_stx_opgave.ashx 

(linket i #8 er ufuldstændigt).

a) Man bestemmer først ligningen for planen α ved at bestemme en normalvektor n til planen og benytte et af punkterne i planen.

b) Punktet D ligger på linien gennem O med planens normalvektor n som retningsvektor. Afstanden |OD| er lig med afstanden fra punktet O til planen α , som let beregnes ved at indsætte O's koordinater i den normerede ligning for α . En stedvektor til punktet D er da enten

OD = |OD| · n / |n| eller

OD = - |OD| · n / |n|


Svar #14
01. august 2011 af TheLeresa (Slettet)

dvs. at stedvektoren svarertil kordinatsættet til punktet D?


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, stedvektoren til et punkt har samme koordinater som punktet.


Svar #16
01. august 2011 af TheLeresa (Slettet)

så for at finde afstanden OD så anvender jeg barre dist-formlen som er givet ved: dist(P,l)=|ax0+by0+c|/kvadratrod a^2 + b^2???


Brugbart svar (0)

Svar #17
01. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, det er korrekt. Og det er jo særlig simpelt, da det er O's koordinater, der skal indsættes. Men benyt formlen for afstanden til en plan, ikke til en linie, da vi arbejder i rummet.


Svar #18
01. august 2011 af TheLeresa (Slettet)

 mange tak for hjælpen dvs O's kordinater er (0,0,0) og disse indsætter jeg i formlen for afstanden til en plan i rummet? og får bare 0??


Brugbart svar (0)

Svar #19
01. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Ja, koordinatsystemets begyndelsespunkt O har koordinaterne (0,0,0), der indsættes i den normerede ligning for planen til beregning af afstanden |OD|. Resultatet er dog ikke 0.

d(P,α) = |ax + by + cz + d| / √(a2 + b2 + c2) , der for punktet O(0,0,0) giver

d(O,α) = |d| / √(a2 + b2 + c2)


Svar #20
01. august 2011 af TheLeresa (Slettet)

 når du skriver normerede ligning for planen er det så det samme som a(x-x0)-b(y-y0)+c(z-z0)=0


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 54 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.