Fysik

roterende bevægelse (et hjuletcykel)

20. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Jeg vedhæfter opgaven, da det nok er nemmest. 

i b)delen skal jeg finde vinkelhastigheden til at starte med. I løsningen gør læreren brug af denne formel

w = a / R 

hvor kommer denne formel fra? jeg kan ikke finde den i bogen eller andre steder. 

i bogen står følgende 

w = dθ / dt 

og w = R / v

og a = dw / dt 

og andre udtryk hvoraf w kan findes men ingen steder står der w = a / R 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

I b) skal man finde vinkelaccelerationen, ikke vinkelhastigheden. Man skal finde dω/dt .


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. august 2012 af peter lind

I opgaven står a for accelerationen. I det du skriver nedenunder er det vinkelaccelerationen. Ingen af disse giver mening med w=a/R Hvis w er en konstant ≠0, vil a i begge betydninger være 0


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

a er den konstante acceleration for massemidtpunktet for cykel + person. Hjulet ruller uden at glide, så det kan omsættes til vinkelacceleration for hjulet, netop efter formlen

dω/dt = a/R


Svar #4
21. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#3 

dw/dt = a 

i den oprindelige formel indgår jo ikke R. så jeg er stadig ikke med. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. august 2012 af hesch (Slettet)

#0:  ω = v / R, ikke ω = R / v.

Selvføgeligt er ω proportional med v og omvendt proportional med R. Tænk på et traktorhjul og hjulet på en Morris Mascot, der kører med 10 km/t hhv. 30 km/t.

Heraf følger: dω/dt = dv/dt / R = a / R

Det er blevet sent, sov på det.  :)

 


Svar #6
21. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Ja det er blevet sent :) men jeg vil gerne lave opgaven færdig. 

w = v / R

dw/dt = (dv / R) / dt      er dette lig med     dw/dt = (dv / dt) / R 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du skal nok gøre det klart, hvad du mener med w. Som jeg læser det oprindeligt er w = dω/dt, altså vinkelaccelerationen, men jeg tror du af og til blander det sammen med vinkelhastigheden ω = dθ/dt .


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. august 2012 af hesch (Slettet)

Ja, da:  Faktor 1/R kan sættes "uden for" differentiationen da R ikke skal differentieres med hensyn til t. R er ikke en funktion af t, men en konstant. Altså:

dω/dt =  ( 1/R ) dv/dt = a/R

 


Svar #9
21. august 2012 af asddsaf (Slettet)

#7 

du har helt ret i at jeg hele tiden har blandet det sammen. det er nok det, som forvirrer mig.

 

så 

vinkelaccelerationen, w, er 

     w = dω/dt 

og ω = v / R 

så vi har 

     (dv / R) / dt 

er det udtryk det samme som 

     (dv / dt) / R ?

som så er lig med 

     a / R     (da a = dv / dt) 

 

#8 Okay, jeg kan se du har besvaret på mit spørgsmål. 


Brugbart svar (1)

Svar #10
21. august 2012 af hesch (Slettet)

#9: Yes.


Svar #11
21. august 2012 af asddsaf (Slettet)

Hmm nu har jeg kigget på min lærers løsningsforslag..

Jeg havde måske ikke selv kunnet løse det på denne måde


Skriv et svar til: roterende bevægelse (et hjuletcykel)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.