Fysik
Halveringstid
07. september 2005 af
sontas (Slettet)
Jeg har aldrig lært om sammehængen mellem aktivitet, halveringstid og antallet nuklider, derfor mangler jeg en lille hjælpende hånd til en opgave. I et eksperiment blev der i 2,6g 82Se registreret 32 dobbelt B- henfald i løbet af 132 døgn.
bestem halveringstiden for Se82.
Jeg gør således :
A = 32/132dg = 0,2424dg^-1
og bagefter bestemmer jeg antallet af kerner i 2,6g 82Se til
6,0022137*10^26u/kg*0,026kg = 1,5657*10^24u
og så ved jeg at atommassen for 82Se er 81,916698u, deraf fås :
N = 1,5657*10^24u/81,916698u =1,9114*10^22
og så bruger jeg at
A=k*N<=> k = A/N =0,2424dg^-1/(1,9114*10^22) = 1,268*10^-23dg^-1
og så finder jeg t(1/2) :
k = ln2/t½ <=> t½ = ln2/ (1,268*10^-23dg^-1) = 5,4656*10^22dg eller t½ = 149744*10^20år
Kan jeg få bekræftet om det er rigtigt, tak! :)
bestem halveringstiden for Se82.
Jeg gør således :
A = 32/132dg = 0,2424dg^-1
og bagefter bestemmer jeg antallet af kerner i 2,6g 82Se til
6,0022137*10^26u/kg*0,026kg = 1,5657*10^24u
og så ved jeg at atommassen for 82Se er 81,916698u, deraf fås :
N = 1,5657*10^24u/81,916698u =1,9114*10^22
og så bruger jeg at
A=k*N<=> k = A/N =0,2424dg^-1/(1,9114*10^22) = 1,268*10^-23dg^-1
og så finder jeg t(1/2) :
k = ln2/t½ <=> t½ = ln2/ (1,268*10^-23dg^-1) = 5,4656*10^22dg eller t½ = 149744*10^20år
Kan jeg få bekræftet om det er rigtigt, tak! :)
Svar #1
07. september 2005 af Epsilon (Slettet)
Med undtagelse af afrunding til korrekt antal betydende cifre og forkert opskrevne tal hist og her, så får du korrekte resultater undervejs. Ret i hvert fald følgende:
0,026kg til 2,6*10^(-3)kg
6,0022137*10^26u/kg til 6,022137*10^26u/kg
149744*10^20år til 1,5*10^20år
svarende til 1,5*10^2 Eår. Det dekadiske præfiks 'exa' (E) har værdien 10^18.
I Databog Fysik Kemi, 10.udgave, 2000, s. 201 er anført halveringstiden 100Eår for det beta-minus-aktive selennuklid Se-82, så resultatet i ovennævnte opgave er i hvert fald i den korrekte størrelsesorden.
//Epsilon
0,026kg til 2,6*10^(-3)kg
6,0022137*10^26u/kg til 6,022137*10^26u/kg
149744*10^20år til 1,5*10^20år
svarende til 1,5*10^2 Eår. Det dekadiske præfiks 'exa' (E) har værdien 10^18.
I Databog Fysik Kemi, 10.udgave, 2000, s. 201 er anført halveringstiden 100Eår for det beta-minus-aktive selennuklid Se-82, så resultatet i ovennævnte opgave er i hvert fald i den korrekte størrelsesorden.
//Epsilon
Skriv et svar til: Halveringstid
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
