Matematik

Andengradsuligheder

26. august 2012 af Star04 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Løs uligheden:
f(x)=0,1x2+3x-5

Kan jeg få hjælp til denne? Forstår overhovedet ikke, hvordan den skal løses. På forhånd tak. 

Forstår ikke hvordan man skal finde rødderne? Osv? En eller anden please hjælp! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du har slet ikke forklaret, hvad opgaven spørger om. Du har ikke beskrevet, hvilken ulighed, det drejer sig om. Man finder rødderne i 2.-gradspolynomiet ved at løse ligningen

f(x) = 0 , dvs.

0,1x2+3x-5 = 0


Svar #2
26. august 2012 af Star04 (Slettet)

 #1

Opgaven lyder: 

Løs uligheden: 0,1x2+2x-1≤-x+4. så har jeg lavet den om til y= 0,1x2+3x-5. 

Nu ved jeg ikke hvad jeg skal. Forstår ikke hvordan man skal finde intervaller og rødderne osv. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2012 af mathon

 

             0,1x2+3x-5 ≤ 0

            x2 + 30x - 50 ≤ 0

         -5(√(11) + 3) ≤ x ≤ 5(√(11) - 3)


Svar #4
26. august 2012 af Star04 (Slettet)

#3

Men hvordan? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

2.-gradspolynomiet med positiv a-koefficient (koefficienten til leddet med x2) er negativt mellem dets to rødder. Løs derfor først 2.-gradsligningen

0,1x2+3x-5 = 0


Svar #6
26. august 2012 af Star04 (Slettet)

#5 

d=  b2-4*a*c 

32-4*0.1*-5 = 11 hvad så?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du må have lært om rodformlen for 2.-gradsligninger:

x = (-b ±√d) / (2a) , d ≥ 0 .

Indsæt i den og beregn rødderne, og genlæs så #5.


Svar #8
26. august 2012 af Star04 (Slettet)

#7

x = (-b ±√d =d ≥ 0.  x= -3+√11/2*0,1 = 0.015 d > 0. x=-3-11/2*0,1 = -0,31 d < 0.

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Udtryk rødderne eksakt, og benyt parenteser. Diskriminanten er d = 11 > 0 . De to rødder er så

x = (-3 ±√11) / (2·0,1) = 5·(-3 ±√11) , dvs x1 = -15 -5·√11 og x2 = -15 +5·√11


Svar #10
26. august 2012 af Star04 (Slettet)

#9 er ikke helt med? 

det vil sige rødderne er x1 og x2? når jeg har udregnet dem eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, de to rødder er x1 og x2 . Man skal benytte disse rødder til at løse den oprindelige ulighed.


Skriv et svar til: Andengradsuligheder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.