Fysik

Fysik opgave

07. september 2005 af Therackoo (Slettet)
Hey!

Opgaven lyder:

En elektrisk vandfordamper har effect forbruget 800W. Hvor meget vand kan den fordampe pr. time?

Jeg er lidt lost da jeg ikke kan finde en formel til opgaven...

Håber nogen kan hjælpe... :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2005 af Epsilon (Slettet)

Spørgsmålet må være tænkt besvaret under den forudsætning, at al den omsatte elektriske energi i 'vandfordamperen' benyttes til at fordampe vandet. Endvidere må der ses bort fra varmetab til omgivelserne.

Til en start kunne du jo beregne, hvor meget elektrisk energi, der omsættes i vandfordamperen i løbet af en time.

Derudover kan det være en fordel at have adgang til et tabelværk, hvori man kan opsøge værdier af vands fordampningsvarme ved forskellige temperaturer.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Du skal ind og have fat på begrebet fordampningsvarme. Et stofs specifikke fordampningsvarme siger noget om, hvor meget energi der skal til at faseomdanne et kilo af stoffet fra flydende form til gasform. Enheden er kJ/kg, slå op i en databog.

Samtidig ved du, at 800W = 800 J/s, så du kan regne ud hvor meget energi der bliver brugt på den halve time.

Så bruger du formlen Q=m*L (se i din bog) og sætter ind.

Svar #3
07. september 2005 af Therackoo (Slettet)

#2

Hmm... Jeg kender jo ikke massen [m]...

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Nej, men det er jo netop det du skal finde - massen af det fordampede vand. Q og L kender du.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Det er nu vistnok en hel time ifølge det første indlæg ;-)

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

#5: Men...i mine beregninger har jeg taget hensyn til tidsforskydningen i relativitetsteorien! Og Jordens rotation!

(argumentet man bruger når ens lærer påster man har regnet forkert)

Svar #7
07. september 2005 af Therackoo (Slettet)

800 W = 2880000 W/h

Vands specifikke fordampningsvarme er 2,43 KJ/g.

2,43 kJ/g = 2430 J/g

288000/2430 = 1185,19 g

og da der skal 1000 g (1 kg) til 1 liter vand.

1185,19 g / 1000 = 1,19 L vand i timen.

???

Svar #8
07. september 2005 af Therackoo (Slettet)

Korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Bah, det er vist de færreste lærere, som er så naive ;-)

#7: Første linje er i hvert fald løgn. Slet lighedstegnet og regn i stedet formelt;

E = P*(delta t) = (800W)*(60^2 s)

(du fortsætter - husk korrekt enhed).

De fleste af de øvrige beregninger skal forsynes med relevante enheder; men ellers er facit korrekt ud fra de givne oplysninger.

//Epsilon

Skriv et svar til: Fysik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.