Matematik

Hjælp til reducering

30. august 2012 af humbleways (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg er ved at løse et ligningssystem og er kommet til et punkt hvor mine 2 ligninger ser således ud: 

(1)    x + (5/2)y = 8

(2)    -3 (x + (5/2y)) + 3x - 4y = -3 * 8 + 1 

Jeg har brug for hjælp til noget så "simpelt" som at reducere (2) :-)

Jeg har fået at vide, at den reducerede form skal se sådan ud: -(23/2)y = -23. 

Men hvordan får man -23 på venstresiden af lighedstegnet? Hvilken regel gælder her? 

Jeg håber mit spørgsmål er forståeligt :-) På forhånd mange tak!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man udregner

-3·8 + 1 = -24 + 1 = -23

Du har betegnet niveauet som "Videregående". Der er tale om at benytte simple regneregler fra grundskolen.


Svar #2
30. august 2012 af humbleways (Slettet)

Jo tak, det ved jeg godt :-) Min undren ligger i hvordan man får -23 på venstre side af lighedstegnet. 

Og jeg er lige startet efter et helt år uden matematik, så der er en del ting jeg har brug for at få genopfrisket. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man ganger -3 ind i parentesen og reducerer:

-3x -(15/2)y + 3x -4y = -((15+8)/2)y = -(23/2)y

Brøkerne adderes ved at forlænge til deres fællesnævner.


Svar #4
30. august 2012 af humbleways (Slettet)

Jeg tænkte nok der var en simpel forklaring på det også. 

Tusind tak for hjælpen :-) Jeg lover at læse godt på det, mest for min egen skyld :-/


Skriv et svar til: Hjælp til reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.