Matematik

brøker

30. august 2012 af uytuty (Slettet)

hej hvordan regner an denne brøk 2/3+5

 

tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

Mener du

(2/3) + 5

eller

2 / (3+5) ?

Hvis det er det første, har du allerede fået svar i din anden tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1228342

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. august 2012 af Tyrael (Slettet)

#0

Du har spurgt om det samme tidligere, jf. følgende tråd:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1228342

Men for en god ordens skyld - det handler om at finde fællesnævneren og derefter forkorte mest muligt:

(2/3) + 5 = (2/3) + (5/1) = 2/3 + (5·3)/(1·3) = (2/3) + (15/3) = (17)/(3) = 5 + 2/3


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

(Til det sidste)

Hvorfor dog gå omvejen med at forlænge til fællesnævner, når man ender med det man begyndte med?


Svar #4
31. august 2012 af uytuty (Slettet)

ok jeg er helt blank jeg fatter det bare ikk alt de lang række ag nummer bae for at regne dette brøk


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Kan du ikke starte med at svare på spørgsmålet i #1 ?

Hvis der er tale om (2/3) + 5 , er det jo blot

(2/3) + 5 = 5 + (2/3) = 5 2/3


Svar #6
31. august 2012 af uytuty (Slettet)

nej jeg fatter det ikke men tak for jers indsats


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. august 2012 af Tyrael (Slettet)

#3

Simpelthen for øvelsens skyld. Jeg kan dog se, at det givetvis har forvirret trådstarter ud fra #4.

#4

Se Andersen11's fremgang i #5.


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august 2012 af Tyrael (Slettet)

#6

Hvad er det helt præcist, du ikke forstår? Hvis du uddyber, kan vi prøve at forklare det på en anden måde. 


Svar #9
31. august 2012 af uytuty (Slettet)

ja ok.. ja men jeg har jo facit og det er 17/6 men jeg ved bare ikke hvordan man regner det ud. det der med brøker er den sværste part af matematik for mig jeg har selv prøvet rigtig meget men det ser ud til det går ikke så godt... men det er ligemeget jeg spørger min lære synes bare det er lidt pinligt da jeg går på htx


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du må jo så i gang med at repetere de grundlæggende regler for regning med brøker, som man lærte det i grundskolen.

Specielt her: man lægger to brøker sammen ved at forlænge dem til deres fællesnævner.

I en brøk t/n kaldes tallet t for tælleren, mens tallet n kaldes nævneren. Nævneren angiver, hvilken slags brøk, der er tale om (halve, kvarte, syvendedele, for eksempel). Tælleren angiver, hvor mange af nævnerens slags man har i den brøk. Hedder brøken 3/7 har vi 3 af slagsen syvendedele (tre af den slags stykker, der delte pizzaen i 7 stykker).

Man kan kun lægge brøker sammen, hvis de er af samme slags. Hvis vi skal lægge to brøker sammen, der er af forskellig slags, skal vi først forlænge dem, så de bliver af samme slags. At forlænge en brøk betyder at gange både tæller og nævner med det samme tal. Ved at forlænge en brøk, ændrer vi ikke brøkens værdi. En halv liter mælk er samme mængde mælk som to kvarte liter mælk:

1/2 = (1·2) / (2·2) = 2/4 .

Hvis vi skal lægge de to brøker 2/5 og 1/3 sammen, skal vi først forlænge dem, så de bliver af samme slags. Fællesnævneren er 5·3 = 15. Hvis vi forlænger den første brøk med 3 og den anden brøk med 5, bliver begge brøker af slagsen 15.-dele .

2/5 = (2·3) / (5·3) = 6/15 , og   1/3 = (1·5) / (3·5) = 5/15

To brøker, der er af samme slags, kan lægges sammen ved at lægge tællerne sammen og beholde nævneren. Vi har så

2/5 + 1/3 = (2·3) / (5·3) + (1·5) / (3·5) = 6/15 + 5/15 = (6+5)/15 = 11/15

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. august 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du mener vel, at facit er 17/3 ? Og det er netop vist i #2, hvordan det resultat fremkommer. Du bliver nødt til selv at regne med på papir ved siden af.


Svar #12
31. august 2012 af uytuty (Slettet)

tusind tak


Skriv et svar til: brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.