Fysik

kogende vand

01. september 2012 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Håber nogle kan komme med hints til disse opgaver:

 

Opgave 1

En bold kastes lodret op i luften. Bolden vejer 120 g, og dens hastighed er 14 m/s. Hvor højt når bolden op?

 

Opgave 2

Du hælder 1,5 L kogende vand ned i en jerngryde med massen 3,5 kg. Jerngrydens temperatur er 18oC , før du hælder vandet i.

a. Beregn vandets sluttemperatur, idet du antager, at der ikke er nogen varmeudveksling med omgivelserne.

b. Beregn tilvæksten i vandets termiske energi. Antag, at vandets rumfang ikke ændres.

c. Beregn tilvæksten i jerngrydens termiske energi. Antag, at jerngrydens rumfang ikke ændres.

 

Håber på respons.

 

På forhånd tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
01. september 2012 af Lurch (Slettet)

1. Tænk på energibevarelse: Den kinetiske energi bliver til potentiel energi

2.a. Dette handler om varmekapacitet og energibevarelse. Intet energi forsvinder, så noget af vandets varme går til den kolde gryde, indtil de har samme temperatur X,

E( vand T=100) + E(gryde T=18) = E(vand T=X) + E(gryde T=X)

Energien  er givet ved E = m*c*T

2.b.Tilvæksten er forskellen på slut-tilstanden og start-tilstanden,

dE = E(vand T=X) - E(vand T=100)

2.c.Samme som opg.b, bare med gryden

 


Svar #2
02. september 2012 af Jelly (Slettet)

kan ikke helt forstår 2.a jeg ved at den mængde energi, som vandet afgiver ved afkøling fra starttemperaturen 100 C til fællestemperaturen Tf er lig med den mængde energi, som jerngryden modtager ved opvarmning fra starttemperaturen 18 C til fællestemperaturen Tf. Men ved ikke hvordan jeg helt præcis skal opstille det med det tal jeg får opgiver?

Håber nogle kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2012 af Lurch (Slettet)

Sammenhængen mellem energiændring og temperatur ændring er givet ved

ΔE = m*c*ΔT = m*c*(Tslut - Tstart)

Den energi vandet afgiver skal være lig med den energi gryden modtager (energibevarelse), har du at

ΔEvand = ΔEgryde

mvand*cvand*(Tf - 100C) = mgryde*cgryde*(Tf - 18C) 

Så skal du isolere for at finde den fælles slut temperatur Tf


Skriv et svar til: kogende vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.