Matematik

Bestemme a og b i en potensfunktion

03. september 2012 af Henrik0902 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen

Jeg har lidt problemer med at bestemme a og b i en potensfunktion. Opgaven lyder 

Funktionen f(x)=bx^a op fylder, at f(32)=402 og f(243)=603. Bestem tallene a og b.

Jeg har prøvet at løse det som en ligning med to ubekendte

 

402=b·32^a

 

men jeg kan ikke finde ud af at isolere a !


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningssystemet

b · 32a = 402

b · 243a = 603

Tag forholdet mellem de to ligninger; den har kun den ene ubekendte a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2012 af mathon

                  benyt

                             y2/y1 = (x2/x1)a


Svar #3
03. september 2012 af Henrik0902 (Slettet)

#1


Løs ligningssystemet

b · 32a = 402

b · 243a = 603

Tag forholdet mellem de to ligninger; den har kun den ene ubekendte a.

 

Det forstår jeg ikke helt. Vil det sige, at jeg skal dele de to ligninger med hinanden?

 

b · 32 = 402/b · 243 = 603


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2012 af mathon

 

 

                             603/402 = (243/32)a

                             1,5 = (243/32)a

                              ln(1,5) = ln(243/32)·a

                              a = ln(1,5)/ln(243/32) = 0,2


dvs
                              f(x) = y = b·x0,2   gennem (32;402)

                              402 = b·320,2

                              b = 201

 

 

Svar #5
03. september 2012 af Henrik0902 (Slettet)

#4


Så forstod jeg bedre! Mange tak mathon

 

                             603/402 = (243/32)a

                             1,5 = (243/32)a

                              ln(1,5) = ln(243/32)·a

                              a = ln(1,5)/ln(243/32) = 0,2

 

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. september 2012 af mathon

bemærk

     metoden er den anbefalede i #1


Svar #7
03. september 2012 af Henrik0902 (Slettet)

Men hvordan bestemmer jeg b ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Nå a er bestemt, finder man b ved at indsætte den kendte værdi for a i en af de to ligninger, og så isolere b.


Skriv et svar til: Bestemme a og b i en potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.