Fysik

kinematik

19. september 2012 af Sl3pP1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En partikel kastes lodret op fra punkt A og passerer et punkt B, der ligger 20 m over A. Der forløber 20 sekunder mellem passage af punkt B for opadgående og nedadgående. 

Beregn partiklens begyndelseshastighed - der ses bort fra luftmodstand.

 

Nu har jeg siddet og stirret på den opgave i lidt over 1½ time og kan ikke rigtig få hul på den. Jeg ønsker ikke løsningen, men et lille spark et vist sted, så jeg kan komme igang med den. 

 

Nogen der er friske? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. september 2012 af DrNielsen

s = 1/2 * a * t2 + V0 * t + S0

s0 er begyndelsesstedet. S skal være 20 større end s0

t er de 20 sekunder.

isoler V0


Svar #2
19. september 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

og så kan jeg sige ... ja selvfølgelig. Tror vist bare det er tid til at lægge bøgerne væk


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. september 2012 af DrNielsen

haha, ja, sådan er det desværre sommetider :-)


Svar #4
19. september 2012 af Sl3pP1 (Slettet)

Nu er jeg helt håbløs... er vi så ikke enige om at jeg bare skal sige at s = s0 + 20 og substituere?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2012 af YesMe (Slettet)

Hmm... det ser faktisk alt for filosofisk ud.


Brugbart svar (1)

Svar #6
19. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1

Du har misforstået opgaven. Der er ikke 20 sek mellem punkt A og B i faldtid. Der er 20 sek mellem partiklen er i B for opadgående og i B for nedadgående. Der er derfor 10 sek fra det højeste punkt P til punkt B. Afstanden fra P til B er derfor

sPB = (1/2)·g·(10s)2 = 491m

Tiden t0 for den nedadgående passage af punkt A, der ligger 20m under punkt B, regnet fra det højeste punkt i kastet, findes da af

sPB + 20m = (1/2)g·t02 , dvs

t0 = [ 2·(sPB + 20m)/g ]1/2 ,

og farten, som partiklen har i punkt A, er da

vA = g·t0 = [ 2·(sPB + 20m)·g ]1/2 = 100,2m/s .

Dette er også partiklens begyndelseshastighed.

 


Skriv et svar til: kinematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.