Matematik

Komplekst polynomium

20. september 2012 af AnnaBanp (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået givet et kompleks polynomium:

P(z) = z3- 4z2 - 2z + 20

Første opgave var at se om -2 er rod i P(z), og jeg fandt frem til at det var den. Men næste opgave volder mig problemer; den lyder på, at jeg skal bestemme samtlige rødder for P(z). Hvordan gør jeg lige dette?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

Da z = -2 er en rod i P(z), er polynomiet (z+2) en faktor i P(z) . Foretag nu divisionen

P(z) / (z+2) = az2 + bz + c

og find de resterende rødder i det resulterende 2.-gradspolynomium. Der skal gælde

P(z) = (z+2) · (az2 + bz + c)


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2012 af peter lind

Når -2 er rod kan du dividere polynomiet med z+2 og dermed opløse polynomiet i 2 faktorer. bruger man nulreglen får du at du skal løse en andengradsligning. Du kan bruge de sædvanlige formler til det. Reglen om at d<0 medfører ingen løsning holder dog ikke


Svar #3
20. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Når jeg laver divisionen, så går det galt, da den til sidst ikke stemmer.. Nogle der ved hvorfor?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2012 af peter lind

Du må have lavet en regnefejl. Kan du ikke skrive hvad du rent faktisk har gjort ?


Svar #5
20. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Jo. Jeg har her skrevet alle trinene ned:

z3-4z2-2z+20 / z+2

z3+2z2

---------

-6z2 - 2z +20

-6z2 - 12z

-----------------

10 z + 20

og så stoppede jeg her, da jeg regnede med at få 20z, da det så ville stemme.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2012 af YesMe (Slettet)

Dine mellemregninger ser da fint ud. Det får man jo så til, at

P(z)/(z+1) = z2 - 6z+10


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2012 af peter lind

jo da . 10*(z+2) = 10z + 20 så den går op


Svar #8
20. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Det er IKKE (z+1), men (z+2)....


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2012 af YesMe (Slettet)

#8

Det er menneskeligt at fejle!!!!!!!!!!!!!!!!

Godt du er vågen (mens jeg skrev det i søvne lol)


Svar #10
20. september 2012 af AnnaBanp (Slettet)

Åhh jaa, det mig der fumler rundt i det. Tak Peter.


Brugbart svar (1)

Svar #11
20. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

I stedet for at foretage polynomiers division, er det måske simplere at bestemme konstanterne a, b og c i kvotienten ved at bemærke

P(z) = z3- 4z2 - 2z + 20 = (z+2) · (az2 + bz + c)

                                        = az3 + (2a+b)z2 + (2b+c)z +2c ,

hvoraf man aflæser følgende sæt af ligninger

a = 1
2a+b = -4
2b+c = -2
2c = 20 ,

der let løses ovenfra og ned:

a = 1
b = -4 -2a = -6
c = 20/2 = 10 ,

hvorfor

P(z) = z3- 4z2 - 2z + 20 = (z+2) · (z2 -6z +10)  = (z+2) · ( (z -3)2 + 1 ) = (z+2) · ((z-3)2 - i2)

                                         = (z+2) · (z-3 -i) · (z-3 +i)


Skriv et svar til: Komplekst polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.