Fysik

Opgaverregning

20. september 2012 af sweety58 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder med nogle opgaver jeg ikke kan finde ud af, håber der er nogen der kan hjælpe mig :)
Det er nogle opgaver fra spektrum - fysik 2

En bilist kører forbi en fartkontrol i bymæssig bebyggelse med farten 72 km/h. I det øjeblik bilen passerer, sætter en motorcykelbetjent efter bilisten med en acceleration på 4,0 m/s2

- Skitsere (t,s)-graferne for de to bevægelser i samme koordinatsystem
- Hvor længe varer det, før motorcykelbetjenten har indhentet bilen?
- Hvor langt skal betjenten køre for at gøre det=
- Hvad er betjentens fart, når bilen indhentes? Diskutér den anvendte model.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2012 af mathon

 

        i indhentningsøjeblikket har de kørt lige langt målt fra kontrolposten

       dvs
                         vbil • t  =  (1/2)•a•t2

                         (20 m/s) • t = (1/2)•(4 m/s2)•t2

                         (20 m/s) = (1/2)•(4 m/s2)•t

                         (20 m/s) = (2 m/s2)•t


                         t = (20 m/s) / (2 m/s2)

                         t = 10 s


Svar #2
20. september 2012 af sweety58 (Slettet)

Når ja! Nu jeg med, tusind tak for hjælpen.

Ved du eventuelt hvordan man tegner t,s grafen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2013 af motherearth (Slettet)

Grafen for konstant hastighed (bilens hastighed) vil være lineær og grafen for konstant acceleration (motorcyklens acceleration) vil være eksponentielt voksende.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er forkert, at grafen for konstant acceleration vil være eksponentielt voksende. Grafen vil være en del af en parabel (grafen for et 2.-gradspolynomium). Begge udtryk er givet i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2013 af motherearth (Slettet)

whoops, ja det er rigtigt!

kan det så også passe at betjenten er kørt i 36 sek og i en strækning af 2.6 km oder?

men hvordan er det så lige man finder betjentens fart?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2013 af motherearth (Slettet)

For hvis jeg bruger v(t) =  a(0) · t + v(0) 
har jeg v(t) = 4 m/s^2 * 36 = 144 m/s
det virker bare lidt voldsom en fart..


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er vist i #1, at det tager 10s for betjenten at indhente bilen. I de 10s har betjenten kørt lige så langt som bilen, dvs.

sindhent = t · vbil = 10s · 20m/s = 200m

            = (1/2) · abetj · t2 = (1/2) · (4m/s2) · (10s)2 = 200m .

Betjentens fart i indhentningstidspunktet er

v = abetj · t = (4m/s2) · 10s = 40m/s


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Tiden er jo 10s, ikke 36s .


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2013 af motherearth (Slettet)

#8

det gik op for mig at jeg ikke havde 72 / 3.6..
got it - tak!


Skriv et svar til: Opgaverregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.