Matematik

Differentialregning

21. september 2012 af CSSK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej- jeg har fået i opgave at afgøre om en linje med ligning y=(1/5)x+(3/5) er tangenten til kurven med ligning y=lnx

Opgaven skal løses uden CAS og jeg kan ikke huske hvordan man går frem, er der nogen der kan hjælpe lidt?

 

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2012 af peter lind

Tangenten i (x0; f(x0)) har hældningen f'(x0) Så løs ligningen f'(x0)=1/5 for at finde x0. Derefter kan du se efter om dette indsat i de 2 funktioner giver samme y værd


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2012 af nielsenHTX

f(x)=ln(x)

ligningen y=(1/5)x+(3/5) giver os at i punktet er hældningen 1/5 så start med at løse

f '(x)=1/5 det giver dig det eller de punkter hvor y kan være, brug så tangent ligningen i hvert punkt og se om en af dem er y=(1/5)x+(3/5)

tangentligningen er

y=f '(x0)(x-x0)+f(x0)

 

 


Svar #3
21. september 2012 af CSSK (Slettet)

Ok, jeg har fået x=5, sat den ind i begge funktioner og fået 1,6 begge steder, vil det altså sige at linjen er en tangent til kurven ln(x)?

Er det bedre å bruge tangentligningen måske? Ved tangentligningen sætter jeg ind

f'(x0)(x-x0)+f(x0)

(1/5)*x-5+(1/5)*5+(3/5) og får som svar 0,2x+0,6 Kan det stemme?? Gider nogen forklare mig hvordan det skal formuleres.


Svar #4
21. september 2012 af CSSK (Slettet)

Nå, glem det- har forstået det nu!

 

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2012 af peter lind

#3 Når du finder 1,6 begge steder er det fordi du runder af. ln(5) ≈ 1,6094379 ≠1,6


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.