Matematik

Opgave - isoler x

24. september 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg kan ikke finde ud af at isolere x i ligningen.

Jeg er kommet så langt:

log(20x-5) - logx = 1 <=> log(20x) - log(5) - log(x) = 1 <=> log(20x/5) - log(x) = 1 <=> log(4x) - log(x) = 1


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2012 af YesMe (Slettet)

Først kigger vi på venstre side, skal du huske at log(a) - log(b) = log(a/b).

Altså

log(20x-5) - log(x) = log((20x - 5)/x) = 1

så skal du benytte, at 10log(hej) = hej

dvs

10log((20x - 5)/x) = 101

(20x - 5)/x) = 10

løs så derfra


Svar #2
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

tak for svaret, men jeg forstår det altså ikke.

Hvorfor skal vi opløfte 10 i "hej"?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2012 af YesMe (Slettet)

10log(et-eller-andet) = et-eller-andet

Det er et eksempel.

et-eller-andet0 = 1

eller hejwojoasjefosejfosjfowsjrfdsrjgoidjgftdjgoitd0 = 1


Svar #4
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

hvor er det vi får 10 fra lige pludselig?

Altså ved:

log(20x-5) - log(x) = log((20x - 5)/x) = 1

så skal du benytte, at 10log(hej) = hej

dvs

10log((20x - 5)/x) = 10^1


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2012 af YesMe (Slettet)

Du skal huske en ny regel, at

10log(a) = a

Den næste, hvor man bliver opløftet med 10 på hver sider, derfor får man

10log((20x - 5)/x) = 101

 


Svar #6
24. september 2012 af Sinimini (Slettet)

tusind tak, kan det så ikke passe, at x = 1/2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. september 2012 af YesMe (Slettet)

#6

Congratulations!!!!!!!!!!!!

 


Skriv et svar til: Opgave - isoler x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.