Matematik

partikulære løsning til dif.ligning.

03. oktober 2012 af alog (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle.

Jeg har differentialligningen: 

 

dy/dx -2y =1 +x 

Jeg får oplyst at: y2(0) = 1

 

Hvordan finder jeg den partikulære løsning når det er y2 der er min startbetingelse. 

Normalt (hvis jeg fik oplyst y0(0) =1, så ville jeg finde den fuldstændige løsning og derefter sætter oplysningerne ind. Men - hvordan gør man når det er y2(0) ????

Jeg håber, at en venlig sjæl gider at hjælpe!

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

y2 er vel et andet navn for den partikulære løsning. Løs differentialligningen og bestem integrationskonstanten ud fra begyndelsesbetingelsen for y2 .


Svar #2
03. oktober 2012 af alog (Slettet)

Tak for svar. Jeg er dog ikke helt sikker på hvad du mener. 

Mener du at jeg skal differentiere mit y (dvs den fuldstændige løsning) eller skal jeg integrere den?


Svar #3
03. oktober 2012 af alog (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad y2 er. 

Y er den fuldstændige løsning - men hvad er y2


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal først bestemme den generelle løsning og så bestemme den partikulære løsning for hvilken y(0) = 1. Jeg ved ikke, hvorfor det skrives y2(0) . Prøv at være mere tydelig; er "2" et indeks, eller potens? Står der y2(0) eller y2(0), eller noget helt tredje?


Svar #5
03. oktober 2012 af alog (Slettet)

Den første del er jeg med på. 

der står y2(0)=1 ikke y^2(o)=1


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

#5

Prøv at tage det til sidst. Først find den fuldstændige løsning for

dy/dx -2y =1 +x

Og så tager vi resten efter det. Du vil forstå bedre.


Svar #7
03. oktober 2012 af alog (Slettet)

Jeg har fundet min fuldstændige løsning. Mit spørgsmål er HVORDAN finder jeg y2?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Find den løsning, der opfylder y(0) = 1.


Svar #9
03. oktober 2012 af alog (Slettet)

Jamen det er IKKE y(0) =1 det er y2(0)=1. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Eftersom du ikke kan finde nogen forklaring i opgavens tekst på, hvad der specielt menes med y2(0), så lad os antage her, at det er en trykfejl for y(0) (med mindre det er en trykfejl for y(20) = 1).


Svar #11
03. oktober 2012 af alog (Slettet)

Det er IKKE en trykfejl, der står i de følgende opgaver y2, y3 osv. Det er sødt af dig at hjælpe men det virker ikke som om du kan hjælpe med det her spørgsmål.

Er der andre der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er vel så specielle navne for de forskellige partikulærløsninger, som jeg netop foreslog i #1. Netop din egen indsigt i indholdet i de øvrige opgaver kunne have afklaret dette forhold.


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

Bare kald y2 for et eller andet. Det punkt, at (0 ; 1) hvor du nemlig skal finde integrationskonstanten efter at have fundet den fuldstændige løsning. Man siger, at

dy/dx -2y =1 +x    ⇒ F(x) = ...... + C      

Find så, at                   1  = .........+ C     (hvor man lader x = 0)

Drop det der y1, y2, y3 eller y∞. De er blot nogle andre nydefinerede "punkter". Hvis du havde mere viden om det, ville du have takket Andersen11 for det.


Skriv et svar til: partikulære løsning til dif.ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.