Matematik

Matematikprøve

03. oktober 2012 af KaldmigKalle (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen, der rent pædagogisk kan forklare, hvordan man finder frem til, om en funktion er en løsning til en differentialligning?? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man indsætter funktionen i differentialligningen. Hvis de to sider af ligningen er identiske, er funktionen en løsning i differentialligningen, ellers ikke.


Svar #2
03. oktober 2012 af KaldmigKalle (Slettet)

Jeg prøver lige.. digter et eksempel: 

f(x) = x^3+2x^2+x 


dy/dx + 3y = x^2+2

y=f(x) 

 

 

f'(x) = 3x^2 + 4x + 1 

da dy/dx = f'(x) må dy/dx = 3x^2 + 4x + 1

 

der har vi så: 

(3x^2 + 4x + 1) + 3f(x) = x^2 + 2 

3x^2 + 4x + 1= x^2 + 2 -3(x^3+2x^2+x) 

Nu er det bare opdigtet, så selvfølgelig er f(x) ikke løsningen til dy/dx. 

men er fremgangsmåden korrekt? 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er korrekt fremgangsmåde.

Her skal man undersøge, om funktionen y = f(x) = x3 + 2x2 +x er en løsning i differentialligningen

dy/dx + 3y = x2 + 2 .

Man udregner så

dy/dx + 3y = 3x2 + 4x + 1 + 3x3 + 6x2 +3x = 3x3 + 9x2 + 7x +1

Da dette ikke er lig med funktionen x2 + 2 på højre side i differentialligningen, er denne funktion f(x) ikke en løsning i differentialligningen.

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
03. oktober 2012 af Snick (Slettet)

I forlængelse af ovenstående kan vi tage et eksempel.

Eks: Vis at f(x) = x·ln(x) er løsning til differentialligningen

                                                                                  y' = (y/x)+1

Vi starter med at finde y' = f '(x)

f '(x) = (x·ln(x)) ' <=> f '(x) = x·(1/x)+1·ln(x) <=> f '(x) = 1 + ln(x)

Vi indsætter i differentialligningen og får

1+ln(x) = ((x·ln(x))/x)+1 <=> 1+ln(x) = ln(x)+1

Da de to sider af ligningen er identiske er f(x) en løsning til differentialligningen 

                                                                       


Svar #5
03. oktober 2012 af KaldmigKalle (Slettet)

Okay tusind tak . 
Kan man komme ud for nogle af de samme slags opgaver, hvor man må bruge en anden fremgangsmåde end nævnt? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når man skal undersøge, om en forelagt funktion er en løsning i en differentialligning, gøres det altid ved at indsætte funktionen i differentialligningen og så kontrollere, om ligningen er opfyldt. Det svarer til at gøre prøve. Det er langt lettere end at løse selve differentialligningen.


Svar #7
03. oktober 2012 af KaldmigKalle (Slettet)

Ok tusind tak Torben og Niclas! 


Skriv et svar til: Matematikprøve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.