Fysik

Strømstyrke - Spænding

09. oktober 2012 af tottemusen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Pæren i baglygten på en cykel er påtrykt (3W,6V). Den ledning, der går går fra
dynamoen ned til baglygten, er af kobber. Den er 2m lang, og har en diameter
på 0,25mm.

a) Hvad er strømstyrken gennem pæren, når spændingsforskellen over den er
6V?
b) Hvor stor er resistansen i ledningen?
c) Hvor mange procent af dynamoens energi går tabt i ledningen.

 

Hvordan regner jeg dette ud? Og hvilke formler skal jeg bruge? Please, hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. oktober 2012 af hesch (Slettet)

a)  P = U * I   ⇔  I = P / U  ⇒  I = 0,5 A

b)  Benyt at modstand i 1mm2 CU-ledning = 18Ω/km = 0,018Ω/m.  Ledningens kvadrat = 0,01563 mm2. Ledningens længde = 2m.

R = 2m * 0,018 Ω/m * 1mm2 / 0,01563 mm2 = 2,3Ω

Ledningstab, Ptab = R * I2

PS:  Husk, at dynamoens effektafgivelse skal includere ledningstab.


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. oktober 2012 af peter lind

a) Brug P = U*I

b)  R = ρ*l/A ρ er specifik modstand, l længden og A tværsnitarealet.

c) effekttab i ledning U*I = R*I2

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. oktober 2012 af hesch (Slettet)

#1 :  Undskyld, jeg glemte at gange med pi ved kvadratberegning.

Så ledningskvadrat bliver: 0,0491 mm2

Modstand dermed = 0,732Ω


Skriv et svar til: Strømstyrke - Spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.