Matematik

procent, gennemsnit, omsætning!!!?

14. oktober 2012 af ejejejej (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

 

Hvordan finder man procent gennemsnittet for 2 år.

¨det drejer sig om følgende opgave:

En virksomhed har sat sig som mål, at omsætningen skal stige med i alt 30% over 5 år. De første 3 år  steg omsætningen henholdsvis 8%, 7% og 2%. Hvor mange procent skal omsætningen i gennemsnit stige de sidste to år, for at målet skal nås?

 

Tak på forhånd:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Der er ingen grund til at dobbeltpostere.

Løs ligningen

(1 + 0,08)·(1 + 0,07)·(1 + 0,02)·(1 + r)2 = 1 + 0,30


Svar #2
14. oktober 2012 af ejejejej (Slettet)

Hvorfor skal procenterne laves om til fremskrivningsfaktorer?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fordi (1 + ri) er den faktor, som omsætningen fra hvert år ganges med .


Svar #4
14. oktober 2012 af ejejejej (Slettet)

ok, takker:)

 

Men jeg er lidt i tvivl mht. løsningen af ligningen, jeg har gjort følgende:
 

 

(1 + 0,08) • (1 + 0,07) • (1 + 0,02) • (1 + r)2 = 1 + 0,30
1,18 • (1 + r)2 = 1 + 0,30
1,18 • 2r + r2 + 1 = 1,30
2r + r2 + 1 = 1,30/1,18
2r + r2 = 1,10 – 1
2r + r2 = 0,1

 

...´skal jeg her tage den anden rod eller dividere med 2??


Svar #5
14. oktober 2012 af ejejejej (Slettet)

2'erne efter er opløftet ;)


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. oktober 2012 af YesMe (Slettet)

(1 + 0,08)·(1 + 0,07)·(1 + 0,02)·(1 + r)2 = 1 + 0,30

                                                   (1 + r)2 = (1 + 0,30)/[(1 + 0,08)·(1 + 0,07)·(1 + 0,02)]

(1 + r)2 = (1 + 0,30)/[(1 + 0,08)·(1 + 0,07)·(1 + 0,02)]

1 + r = [(1 + 0,30)/[(1 + 0,08)·(1 + 0,07)·(1 + 0,02)]]1/2

.... resten kan du finde ud af


Svar #7
14. oktober 2012 af ejejejej (Slettet)

thanks:)


Svar #8
14. oktober 2012 af ejejejej (Slettet)

men hvorfor laver du en parentes om alle procenterne (fremskrivningsfaktorene)  sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Dels fordi man skal dividere med (1 + 0,08)·(1 + 0,07)·(1 + 0,02) , dels fordi man til sidst skal tage kvadratroden af hele udtrykket.


Svar #10
14. oktober 2012 af ejejejej (Slettet)

Ok, tak:)


Skriv et svar til: procent, gennemsnit, omsætning!!!?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.