Biologi

Stamtavler - genotyper

16. oktober 2012 af seniorgirl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal angive genotype på en recessiv sygdom på henholdsvis ll-1, ll-2, lll-3, lll-4, lV-2 og IV-3, men jeg kan simpelthen ikke få styr på det ... Nogen der kan hjælpe?

Figuren er vedlagt.

Vedhæftet fil: Figur b.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. oktober 2012 af Picarro (Slettet)

Hvis du nu selv kommer med et oplæg til hvordan du tror det skal være, så kan vi kigge på det. Jeg formoder at du kender forskellen på en dominant og en recessiv sygdom? Og hvordan dette udtrykkes i geno og fæno-typer?


Brugbart svar (2)

Svar #2
17. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Hvis der er tale om denne opgave, så er den lavet! 

 

Opgaven blev vurderet til karakteren 12. 

Vedhæftet fil:CTD.docx

Svar #3
17. oktober 2012 af seniorgirl (Slettet)

Det er ikke fordi, at jeg ikke vil komme med forslag, men de forslag jeg har giver absolut ingen mening. For det kan jo ikke passe, at de fire første alle har genotypen aa. Jeg har forstået det sådan, at A= syg person, a= rask person. Så jeg kan ikke få det til at give mening. Derfor vil jeg gerne have hjælp.


Brugbart svar (2)

Svar #4
17. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Tjek den opgave, som jeg har vedhæftet! :)


Svar #5
18. oktober 2012 af seniorgirl (Slettet)

Jeg kan bare ikke se nogen sammenhæng mellem den figur og den, jeg har vedhæftet. De er i hvert fald ikke ens.


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. oktober 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Skrev også om der var den, for kunne ikke åbne din ;)

Brugbart svar (1)

Svar #7
18. oktober 2012 af exatb

S = syg , s = rask

Da  IV-2 er syg må det være SS, da man skal have to sygdomsgener for at blive syg.

Da  IV-3 er rask må det være Ss eller ss

Da III-3 og III-4 begge er raske men får syge børn(25% risiko) må de begge hedde Ss

Da II-1 og II-2 får et barn der er recessiv bærer må mindst een af dem være Ss. Enten er de begge Ss, eller den ene er Ss og den anden ss.


Svar #8
18. oktober 2012 af seniorgirl (Slettet)

Tak - nu forstår jeg det meget bedre. Var nødt til at læse det et par gange, men jeg har forstået det :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. oktober 2012 af exatb

Ok, ellers prøv at bruge krydsningsskemaer, så bliver det mere overskueligt.


Skriv et svar til: Stamtavler - genotyper

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.