Matematik

Andengradspolynomium bestemt ved f (x) =ax2 + bx + c. Bestem tallene a,b,c

17. oktober 2012 af uddipigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har fået en opgave stillet, som jeg virkelig ikke kan løse. Måske at der sidder et klogt hoved derude, der kan hjælpe? Opgaven lyder som følgende:

Et andengradspolynomium f er bestemt ved f(x) =ax2 + bx + c. Det oplyses at f har nulpunkterne -3 og 5 samt at f (3) = - 36. Bestem tallene a,b og c


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. oktober 2012 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at et 2.-gradspolynomium, der har rødderne (nulpunkterne) r1 og r2, kan faktoriseres

f(x) = a·(x - r1)·(x - r2)

Benyt oplysningen f(3) = -36 til at bestemme a, og gang så polynomiet ud.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

f(x) =ax2 + bx + c

rødder  -3 og 5

f(3)=-36

y=a*(x-(-3))*(x-5)

y = a(x2-5x+3x-15)      indsætter (3,-36)

-36=a (32-2*3-15)

-36=a*(-12)

a=3

y = 3(x2-2x-15)

y=3x2-6x-45


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. oktober 2012 af 123434 (Slettet)

y=3x^2-6x-45

Er forskriften


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. oktober 2012 af Euroman28

Det kan også gøres på følgende måde: 

 

Det oplyses    og   for polynomiet 

 

Det er ensbetydende med 

 

 

Den første ligning kan c skrives som 

Den indsættes så i ligning 3, så der står  

hvilket er ensbetydende med

derfor kan ligning 2 nu skrives som 

med andre ord 

Vi kan derfor regne vores værdi ud for c ved at indsætte de udregnede værdier for a og b i ligning 3 

Derfor fåes ligningen. 

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #5
18. oktober 2012 af uddipigen (Slettet)

Tusind tak, alle sammen! Nu giver det hele meget mere mening. Hvor er i seje!! :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2012 af Euroman28

Var så lidt....
- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Andengradspolynomium bestemt ved f (x) =ax2 + bx + c. Bestem tallene a,b,c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.