Matematik

Bestem a og b ud fra lokalt toppunkt/ekstrema

20. oktober 2012 af denis123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

 

Jeg har problemer med en opgave, som lyder således:

En funktion f er givet ved

f(x) = ax3+bx2

Grafen for f har et lokalt ekstremumspunkt i punktet A(2,2)

 

Vi skal så finde a og b

Den er uden hjælpemidler

Jeg har prøvet at indsætte x og y (begge er 2), og isolere lidt rundt:

a·23 + b·22 = 2 <=> 

a·8 + b·4 = 2 <=>

a·4 + b·2 = 1 =>

(b·2)/2 = (1-(a·4))/2 =>

b = (1-(a·4))/2

 

Nu har jeg b, så jeg kan starte om...

a·8 + ((1-(a·4))/2)·4 = 2 =>

a·8 + ((4-4(4a))/2) = 2 =>

a·8 + ((4-16a)/2) = 2 =>

8a + 2-8a = 2 =>

Uanset hvad jeg så gør herfra, får jeg 0 = 0....

 

Har også overvejet at se på toppunktformlerne, men havde ikke rigtigt styr på, hvordan jeg skulle udnytte dette...

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. oktober 2012 af DelFerro (Slettet)

Husk, at man ved

f(2) = 2 og f'(2) = 0

Så kan du regne 2 ligninger med 2 ubekendte.

Når man skal finde 'toppunkt(er)' løser man ligningen i x, at f'(x) = 0, hvor differentialkvotienten bliver retlinjet. Man ved så i dette tilfælde, at x-koordinat toppunkt er 2, da f'(x) = 0 ⇒ x = 2. Derfor f'(2) = 0.


Brugbart svar (6)

Svar #2
20. oktober 2012 af mathon

 

           f '(x) = 3ax2 + 2bx = 0

                      3a•22 + 2b•2 = 0
    og
                      2 = a23 + b22

dvs
                I:    3a + b = 0
                II:    -2a - b = -(1/2)                ligningerne adderes

                     a = -(1/2)                          som indsat i  I:    3a + b = 0
giver
                     3•(-(1/2)) + b = 0

                     b = (3/2)

hvoraf
                     f(x) = -(1/2)x3 + (3/2)x2

                     

 


Svar #3
21. oktober 2012 af denis123 (Slettet)

mange tak for jeres brugbare svar : )


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2013 af Mechernsee (Slettet)

Er der en der vil forklare mig, hvad det er mathon har gjort. Jeg læser op til skriftlig eksamenstræning i matematik , og  er ved at gennemgå de eksamener der har været de sidste par år. Denne forstår jeg simpelthen ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2013 af ninastage (Slettet)

#4

Det er ligninger med 2 ubekendte - man benytter at f'(x)=0. Derfor har man to ligninger: den differentierede og den oprindelige ligning, og dem løser man bare som to ligninger med to ubekendte :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. april 2015 af bøvsi (Slettet)

Vedhæftet er et billede med løsningen :)

Vedhæftet fil:løsning.PNG

Skriv et svar til: Bestem a og b ud fra lokalt toppunkt/ekstrema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.