Fysik

måge

22. oktober 2012 af frøkendingo (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har fået denne opgave: en måge svæver rundt i en vandret cirkelbevægelse med konstant fart. omløbstiden vurderes til 17 s og radius til 15 m.

a) Beregn mågens fart. Den er løst. fink den til ca. 5,5

mågens masse er 900 g.

b) bestem størrelsen af kraften f vinkelret på vingerne. hvor stor er den vinkel a, som kraften F danner med lodret? Hvordan skal jeg regne dette?

på forhånd tak.  


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. oktober 2012 af Jasna123456 (Slettet)

Hejsa! 

Det første du skal gøre er at finde centripetalkraften. Dette gøres med formel:
Fc= m·(v2/r)

Derefter tyngekraften.
Ft=m·g

Derefter kraften på vingerne. Dette gøres med formlen:

Fv=√(Ft)2+(Fc)2

Dette bliver til ca 9,0N

 

Derefter kan du finde vinklen ved at bruge tangens formlen, du kender fra matematik. 

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. oktober 2012 af mathon

tegn det og få overblik
 
          vektorligning         
                                      Fres_måge = Fcentri + Ftyngde = m·ω2·(-r) + m·g

          størrelsesligning
                                      Fres_måge = m·ω2·r + m·g

                                      Fres_måge = (0,900 kg)·(2π/(17 s))2·(15 m) + (0,900 kg)·(9,82 N/kg)

                                      Fres_måge  =  1,84415 N    +    8,838 N

                                     
                                      tan(Vmed lodret) = (1,84415 / 8,838) = 0,208661

                                      Vmed lodret = tan-1(0,208661)

   

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2012 af mette48 (Slettet)

#0 husk enhedder efter tallene


Skriv et svar til: måge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.