Fysik

Stråling

27. oktober 2012 af Sinimini (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg er ved at lave databehanling til et et forsøg, hvor vi har målt stråling pår. tykkelse.

Jeg skal undersøge, om absorbtionsloven er er oplfyldt, men jeg ved ikke om jeg har gjort det rigtgt.

Jeg har lavet en graf, hvor jeg har "antal tællinger fra GM-rør" på y-aksen, og "tykkelse" på x-aksen.

Så får jeg en eksponentielt aftagende graf. Kan man så godt, sige, at absorbtionsloven er eftervist, eller er der noget, som jeg har glemt at gøre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2012 af mathon

             
                      du skal vel angive absorptionskoefficienten µ

   som kan findes ved en afbildning på enkeltlogaritmisk papir

                       
                     A = Ao·e-µx          som logaritmeret giver

                    log(A) = -(log(e)·µ)x + log(Ao)

   hvor du kan aflæse
                                -(log(e)·µ) til a

   og dermed finder
                                µ = -a / log(e)


Svar #2
27. oktober 2012 af Sinimini (Slettet)

Jeg er ikke helt med på, hvad jeg skal gøre. Der står ikke noget om, at vi skal bruge enkeltlogaritmisk papir.

Men jeg kan vel ikke bare lave en graf, der hedder: (tykkelse, tælling).

Skal jeg ikke først omregne tællingerne til intensitet?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. oktober 2012 af mathon

    tællingerne er et udtryk for intensiteten


Svar #4
27. oktober 2012 af Sinimini (Slettet)

nåå, okay. Men er det så ikke rigtigt, det jeg har gjort?

Jeg har jo intensiteten op af y-aiksen så, og så har jeg tykkelsen hed ad x-aksen.

Hvad er det så jeg skal med den absorbtionskoeffieicnte?


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. oktober 2012 af mathon

   genlæs #1


Svar #6
27. oktober 2012 af Sinimini (Slettet)

Jaer, men jeg forstår ikke hvorfor jeg skal finde den - hvad er formålet?

og hvad er A? - er det aktivitet?


Svar #7
27. oktober 2012 af Sinimini (Slettet)

SKal jeg dividere tællingerne med tiden?

Er der en formel, der hedder:

I = N/t?


Svar #8
27. oktober 2012 af Sinimini (Slettet)

Men så bliver enheden bare Bq, og så giver det slet ikke mening.


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. oktober 2012 af peter lind

Hvis du har brugt samme tidsinterval på alle målinger, er det ligegyldigt om du dividerer med tiden eller ej. Det vil blot være en ændring af skalaen. Hvis du vil finde absobtionskoefficienten gøres dette bedst ved at bruge regressionsanalyse på dine data. Det har du formentlig gjort, da du kom frem til at aktiviteten er eksponentiel aftagende.


Brugbart svar (1)

Svar #10
27. oktober 2012 af mathon

 

     hvis du har
                          y = b·ax = b·ex         efter eksponentiel regression
     haves
                          a = e

                          µ = -ln(a)


Brugbart svar (1)

Svar #11
27. oktober 2012 af mathon

 

      og
              X½ = ln(2) / µ

  kontroller på din kurve
  om

                 f(x+X½) = (1/2)•f(x)   for et vilkårligt x  (et overkommeligt antal gange)


Skriv et svar til: Stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.