Matematik

mat hjælp vektor

18. september 2005 af Miss88 (Slettet)
jeg har brug for lidt hjælp til en opgave

jeg får at vide a:

i et koordinatsystem er givet vektoren a(2,-3) om vektor b oplyses at
vektor a* vektor b = 4

vektor a * tværvektor b = -19

bestem koordinatsættet for vektor b..

jeg skal bruge determinantformlen men tværvektoren driller lidt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Lad vektor a have koordinaterne [a1,a2] og vektor b [b1,b2]. Prøv så at skrive dine oplysninger op med koordinaterne - du får et system af to ligninger med to ubekendte.

Svar #2
18. september 2005 af Miss88 (Slettet)

nej det hjælper ikke... ikke mig ihvertfald..

jeg er klar over jeg får eller har to ligninger med o ubekendte men tværvektoren står da i vejen?

hvad villedu ellers gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

a1*b1+a2*b2 = 4

og

a1*b2-a2*b1 = -19

Du kender a1 og a2.

Svar #4
18. september 2005 af Miss88 (Slettet)

aha.. jeg havde skreevet den op på en anden måde.. men tak skal du ha.. ;)

Svar #5
18. september 2005 af Miss88 (Slettet)

tjo og tja.. jeg blir nødt til at få lidt mere hjælp:(

jeg har:

a1*b1+a2*b2 = 4

og

a1*b2-a2*b1 = -19

dvs

2b1-3b2 = 4

og

2b2 + 3b1 = -19

jeg har prøvet at løse den vha lige store koefficienters metode, men det gik ikke..

jeg har prøvet at sætte den ind i den vilde determinantformel (x,y).. det gik heller ikke..

har du en god ide?

Svar #6
18. september 2005 af Miss88 (Slettet)

waterhouse???

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hov. Ok, vi har

a1*b1+a2*b2 = 4
&
a1*b2-a2*b1 = -19

Vi sætter de kendte værdier ind:

2*b1-3*b2 = 4
&
2*b2-(-3)*b1 = -19

Så retter vi blikket mod den øveste ligning:

2*b1-3*b2 = 4
<=>
(4-2*b1)/(-3) = b2

Hvilket vi sætter ind i ligning 2:

2*b2+3*b1 = -19
<=>
2*[(4-2*b1)/(-3)]-(-3)*b1 = -19

Der skal så reduceres lidt. Umiddelbart vil jeg tro at dette er en opgave hvor lommeregner er tilladt, så kan man evt. gøre det nemt for sig selv.

Skriv et svar til: mat hjælp vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.