Matematik

tangent

27. oktober 2012 af mimok (Slettet)

En cirkel er givet ved ligningen

x^2 + 4x + y^2 - 6y - 23 = 0

a) Bestem afstanden fra cirklens centrum til linjen l med ligningen

3x - 4y - 4 = 0

Jeg har fået afstanden til 22/5

-----

Cirklen har to tangenter, t1 og t2, der er parallelle med linjen l.

b) Bestem en ligning for hver af disse to tangenter

Denne ved jeg ikke, hvordan jeg helt skal tage fat på.

Jeg har beregnet med frem til, at centrum er (-2,3) og r^2=36.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2012 af mathon

        Cirklen har to tangenter, t1 og t2, der er parallelle med linjen l

        Cirklen har to tangenter, t1 og t2 på formen

                       fællesformen 3x - 4y + c = 0

du har så
                  t1:   3x - 4y + c1 og C(-2,3)'s afstand til t1 er 6
      hvoraf

                        (3•(-2) - 4•3 + c1) / 5 = 6

                        -6 - 12 + c1 = 30

                        c1 = 48
      dvs
                  t1:   3x - 4y + 48

 

 

 

                  t2:   3x - 4y + c2 og C(-2,3)'s afstand til t2 er -(22/5)
      hvoraf

                        (3•(-2) - 4•3 + c2) / 5 = -(22/5)

                        -6 - 12 + c2 = -22

                        c2 = -4
      dvs
                  t2:   3x - 4y - 4

når punktafstande til tangenten regnes med fortegn efter normalvektor n = [3,-4]


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. oktober 2012 af peter lind

Find en normalvektor til linjen. Kald denne n. Radius i cirklen kaldes r. Punkterne givet ved OC+CP = OC±r*n/|n| er tangenternes røringspunkt med cirklen. n er også normalvektor til tangenterne


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. oktober 2012 af peter lind

#1 Afstanden fra centrum til tangenterne er radius ikke afstanden til l


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. oktober 2012 af mathon

nåede ikke rettelsen til t2 inden for de 10 min.
 

                 t2:   3x - 4y + c2 og C(-2,3)'s afstand til t2 er -6
      hvoraf

                        (3•(-2) - 4•3 + c2) / 5 = -6

                        -6 - 12 + c2 = -30

                        c2 = -12
      dvs
                  t2:   3x - 4y - 12

når punktafstande til tangenten regnes med fortegn efter retningen af normalvektor n = [3,-4]
positiv i den halvplan n peger ind i

 


Skriv et svar til: tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.